PRIJSVRAAG: Mooi eerbetoon aan Ton Ojers in honderdste Hard Gras

Vorige week verscheen de honderdste editie van het literaire tijdschrift Hard Gras. Naast de boeiende verhalen en een fotoreportage over SDZ gaat onze aandacht vooral uit naar het verhaal van Daan en Thomas Heerma van Voss onder de noemer “Ton Ojers, cult-held”. Wij geven samen met uitgeverij Ambo Anthos vijf exemplaren weg.

“Ton Ojers heeft onverwachte fans. De gebroeders Heerma van Voss volgden zijn loopbaan, in voor- en in tegenspoed, op de voet. Tijdens een eerbetoon in de kantine van DCG ,(Tijdens het driejarig bestaan van Het Amsterdamsche Voetbal, red.) zaten Thomas en Daan op de eerste rij.” Dat is de introductie van een ruim tien pagina’s tellende briefwisseling tussen de broertjes.

Thomas opent de brief aan zijn broer met zijn liefde voor Ojers. Wat volgt is een uiteenzetting van het beeld dat hij van Ojers in de loop der jaren heeft gekregen. Thomas is duidelijke de grootste aanbidder. Ook noemt hij Ojers gewoon Ton. Net zoals Ojers altijd sprak over Guus (Hiddink) Louis, (Van Gaal) en anderen als of het zijn beste vrienden zijn. Verder worden er in zijn brief mooie uitspraken van Ton aangehaald. Vooral de laatste zin, nadat hij gezegd heeft dat hij eindelijk met Ojers op de foto was geweest, zegt veel over zijn bewondering voor Ojers. “Mocht ik ooit in een rolstoel eindigen, wil jij dan mijn Mathijs Groenewoud worden, en een dergelijke avond voor mij organiseren.”

Foto Jeroen de Kock: Ton Ojers tijdens het 3-jarig bestaan van HAV
Foto Jeroen de Kock: Ton Ojers tijdens het 3-jarig bestaan van Het Amsterdamsche Voetbal bij DCG

Daan zal een paar bladzijden later antwoorden met: “Als jij ooit in een rolstoel terechtkomt, dan zal ik je duwen.” Daarvoor is hij ingegaan op de inhoud van het woord ‘cult held’. Eerder had hij aangegeven dat niet iedereen om Ojers kon lachen. “Als je Ton Ojers in een willekeurige theaterzaal zet, zullen twee mensen lachen. Die twee mensen dat zijn wij.” Die opmerking doet iets te kort aan de populariteit van Ojers. In al die jaren als analist op TV heeft hij vele lachers op zijn hand gehad.

De conclusie van het woord ‘cult-held’ is volgens Daan uiteindelijk als volgt omschreven: “De cult-held heeft een jezus-functie. Hij lijdt voor ons. En wij zijn hem er dankbaar voor. Wij houden van hem. Zo ook van Ton Ojers.”

Het Amsterdamsche Voetbal geeft samen met uitgeverij Ambo Anthos vijf exemplaren weg van de honderdste editie van Hard Gras. Het enige dat u hoeft te doen is een mail te sturen naar info@hetamsterdamschevoetbal.nl De winnaars krijgen automatisch bericht. Voor degene die niet winnen: Hard Gras kost slechts 8,95 en is in elke boekhandel verkrijgbaar en zeker deze keer, als volger van het amateurvoetbal, meer dan de moeite waard!

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)