Purmersteijn krijgt ‘lesje Hoofdklasse’ tijdens geflatteerde nederlaag bij Silvolde

Je kan nog zo goed spelen en domineren, als promovendus is Purmersteijn erachter gekomen dat slippertjes in de Hoofdklasse duur zijn. De ploeg van Martin van Ophuizen ging geflatteerd met 4-1 onderuit in en tegen Silvolde. De thuisploeg maakte dankbaar gebruik van persoonlijke fouten bij de Purmerenders.

Binnen twaalf minuten keek Purmersteijn, dat in de eerste competitiewedstrijd nog lof oogstte tegen MSC Meppel (3-1 overwinning, red.), tegen een 2-0 achterstand aan. Met name de eerste tegentreffer was typerend voor de onoplettendheid in de achterhoede. Door een slippertje werd een ingooi weggegeven, en de verdediging stond naar elkaar te kijken terwijl Roel Gebbinck de 1-0 op het scorebord bracht. Even later zag de defensie er opnieuw niet goed uit bij de 2-0 van Wout Blasman.

Pas na de 2-0 namen de gasten het heft iets meer in handen. Daarbij werden ze licht in het zadel geholpen door Silvolde-verdediger Lucas ter Maat, die met een rode kaart kon vertrekken. De thuisploeg leunde op de voorsprong en Purmersteijn kreeg een paar goede kansen. Een kopbal van Niels Eijkenaar stuiterde via de binnenkant van de paal uit het doel, een schot van Stefan van Wonderen

Silvolde speelde precies zoals Van Ophuizen had verwacht, opportunistisch en zeer fysiek spel, en vooral vanwege dat laatste sloop er wat irritatie in bij de Purmerenders. De scheidsrechter liet veel toe. Toen Yassin el Yaakoubi voor de vierde keer in korte tijd een aanslag te verwerken kreeg, kon hij zijn frustratie niet inhouden en een revancherende charge werd bestraft met een rode kaart.

In de tweede helft was Purmersteijn, dat inmiddels aanvallend had gewisseld, de dominante ploeg en hing de aansluitingstreffer in de lucht. “Er waren zelfs fases dat wij alleen maar in het strafschopgebied van Silvolde stonden”, zag Van Ophuizen. “Twee keer maakten zij hands, maar de scheidsrechter vond het geen strafschop.” De verdiende 2-1 bleef uit en aan de andere kant besliste de derde fout van de gasten de wedstrijd. Doelman Tim Elmers overschatte een bal die richting zijn strafschopgebied rolde en in plaats van de bal weg te schieten, maakte Bram van Dooren hier dankbaar gebruik van: 3-0.

Uiteindelijk deed invaller Martijn van Oers (overgekomen van FC Volendam) met een diagonaal schot iets terug namens de promovendus. Dichterbij kwamen zij niet, want een vrije trap van Ruben Adney werd fraai gepakt en een kopbal van Eijkenaar scheerde langs de verkeerde kant van de paal. Tot overmaat van ramp bepaalde Jaël Krosse met een makkelijk gegeven strafschop de eindstand op 4-1.

Het bleek een duur lesje Hoofdklasse in de Achterhoek. “Nu komen we er niet meer zo makkelijk mee weg als we fouten maken”, oordeelde de oefenmeester. “We moeten negentig minuten concentratie en zorgvuldigheid opbrengen.” De complimenten die Purmersteijn na afloop kreeg (‘erg goed gevoetbald’, ‘een aanwinst voor de Hoofdklasse’) legde Van Ophuizen al snel naast zich neer. “Want ik heb liever de punten. Al is het voor ons wel een bevestiging dat wij ons prima kunnen meten met een ploeg die vorig seizoen samen met koploper ADO’20 het hele seizoen heeft gedomineerd.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag Hoofdklasse.

Foto’s José Mol

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!