Purmersteijn wint in Friesland (0-3)

Purmersteijn ging op bezoek bij Buitenpost, een vereniging uit het gelijknamige dorp met een kleine 6000 duizend inwoners. Een club die zeven seizoenen achter elkaar eersteklasser was en in het seizoen 2017/2018 het kampioenschap behaalde en promoveerde. Afgelopen seizoen eindigde de ploeg op een veilige 10e plaats. In de drie gespeelde competitiewedstrijden werden vier punten in de wacht gespeeld en hoopten na de 3-0 nederlaag tegen Putten de punten in huis te houden. Ook Purmersteijn had wat goed te maken na de groot uitgevallen nederlaag tegen Staphorst. Afgelopen dinsdag werd hoofdklasser Hollandia met 2-0 verslagen en er werd hard getraind en het team op scherp gezet. De technische staf had dan ook alle vertrouwen in een gunstig resultaat.

Op het mooie complex met op het hoofdveld natuurgras deden beide ploegen weinig van elkaar onder en waren het de verdedigingen die weinig tot niets weggaven en kregen beide ploegen een paar hoekschoppen die niet het gewenste resultaat opleverden. In de 20e minuut was Purmersteijn dreigend. Vanaf de rechterflank gaf Genairo Promes een afgemeten voorzet op Wadie Daouameur die in scoringspositie kwam maar zijn kopbal miste de juiste richting. Zeven minuten later bereikte een pass van Ruben Adney Daouameur. Hij haalde van korte afstand kiezelhard uit, maar doelman Kevin van der Meulen wist zijn inzet spectaculair uit zijn heiligdom haalde. Ook hierna bleef het een vrij vlakke wedstrijd waarin de beide keepers op wat terugspeelballen na weinig in actie moesten komen. Toch kreeg de thuisclub in  de 41e minuut bij een aanval een geweldige kans om op voorsprong te komen. Spits Rob Dijkstra zag zijn inzet gestopt worden door doelman Richard de Groot. En met een juist 0-0 stand werd de rust opgezocht.

Na de rust kwam Purmersteijn in de 49e minuut op een 0-1 voorsprong. Bij een aanval op de rechterflank drong Daouameur het strafschopgebied binnen, zette een paar verdedigers op het verkeerde been en met de bal op de achterlijn bracht hij spits Daniël Schermer in positie en onhoudbaar voor de doelman Van der Meulen vloog de bal in de verste hoek, 0-1. Na deze voorsprong ging de gastheer op zoek naar de gelijkmaker waardoor Purmersteijn voorin veel ruimte kreeg. Ook kon Purmersteijn naar hartenlust combineerde en was veelal op de helft van Buitenpost te vinden. Wat Buitenpost ook voorin probeerde er werd niets weggeven en het centrale duo Bowedee Burleson en Rano Burger grepen adequaat in en werden door de vleugelverdedigers Romeo Fecunda en Boyd Mak ook goed gesteund. Een kwartier voor tijd kwamen Jordi Wigman en Jemaro Breinburg binnen de lijnen voor Promes en Adney. Purmersteijn bleef in de eindfase overheersen. Ook de technisch vaardige Mark de Loor loste de moegestreden Mohamed Ajname af. Het venijn van Purmersteijn zat duidelijk in de sloffase. In de 84e minuut liet Wigman een pass van zijn voet vertrekken en de diepgaande Schermer dook alleen voor de keeper van Buitenpost op en knalde fraai de bevrijdende 0-2 binnen. In de 87e minuut was het wederom de goedspelende Daouameur die Wigman op maat bediende en tegen diens kogel had doelman Van der Meulen geen verweer. De laatste minuten werden plichtmatig uitgespeeld en gezien het veldspel in de 2e helft behaalde Purmersteijn een dikverdiende overwinning. Scheidsrechter was de jeugdige Richard Groenwegen uit Groningen die in de talentengroep zit en een foutloze partij floot en goed werd geassisteerd door zijn assistent-scheidsrechters.

Door de overwinnen stijgt Purmersteijn naar een gedeelde achtste plek. Volgend weekend wordt er gespeeld tegen NSC Nijkerk. Klik hier voor de uitslagen, standen en het programma van de Hoofdklasse zaterdag B.

Tekst: Auwel Prins