Ralph Jurka redt voor Ajax punt in Friesland

Derdedivisionist Ajax heeft een punt overgehouden aan het bezoekje aan Harkemase Boys. De ploeg van Yuri Rose kwam vlak voor tijd pas naast de Friezen. Invaller Ralph Jurka stelde het gelijkspel veilig: 1-1.

Na een overtuigende overwinning op Hoek werd Ajax door Harkemase Boys juist bestreden met fysiek en mannelijk voetbal. De bezoekers kregen nauwelijks grip op de thuisploeg, die voor het doel niet scherp genoeg was om het verschil te maken. Ajax had zichtbaar moeite met het werkvoetbal, kwam op geen enkele wijze in het eigen spel en voor de rust zat er niet meer in dan een paar kansjes voor Kenneth Misa Danso en Marijn Sterk.

Enkele minuten na de theepauze keken de Amsterdammers tegen een achterstand aan. Iloba Achuna was verdediger Siver Abdulrahman te snel af en zijn voorzet werd door de geheel vrijstaande Henny Bouius binnen gekopt: 1-0. Vlak daarna moest Roy Deken handelend optreden door een inzet van Pier Veldman net voor de doellijn weg te halen. Ajax bleef door deze broze voorsprong van Harkemase Boys in de wedstrijd, al konden de bezoekers voorin nog geen potten breken.

Toch kreeg Ajax steeds meer mogelijkheden om zich voetballend onder de druk van de Friezen uit te spelen. Het leek erop dat er misschien nog iets te halen viel. Dat gebeurde bijna in de tachtigste minuut, alleen vergat Bart Spil in vrije positie om uit te halen. Bij het ingaan van de blessuretijd viel de gelijkmaker alsnog. Een sporadische vloeiende aanval over diverse schijven resulteerde in de onverwachte 1-1 van invaller Ralph Jurka.

Zo stal Ajax op de valreep alsnog een punt weg bij Harkemase Boys. Wel zakten de Amsterdammers één plekje op de ranglijst: Ajax staat nu twaalfde. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Derde Divisie zaterdag.

Verslag: Marcel Wagenmakers