Home / Algemeen / Raoul Henar behoudt JOS Watergraafsmeer voor de derde klasse

Raoul Henar behoudt JOS Watergraafsmeer voor de derde klasse

In de zaterdag derde klasse C heeft JOS Watergraafsmeer gisteravond het inhaalduel bij Voorland met 1-2 gewonnen. Hierdoor komt het ook volgend seizoen uit in de derde klasse. Raoul Henar besliste de wedstrijd tien minuten voor tijd met een schitterende omhaal.

Door het onverwachte overlijden van de, als vervanger aangewezen scheidsrechter, kon deze wedstrijd zaterdag geen doorgang vinden en werd door de KNVB opnieuw vastgesteld voor dinsdag 12 mei. Beide teams wisten op voorhand dat er gewonnen moest worden. Voorland om maximaal nog nacompetitie te behalen en JOSWGM om de nacompetitie te ontlopen. De KNVB had voor deze wedstrijd neutrale assistent scheidsrechters aangesteld in verband met de belangen van deze wedstrijd.Het arbitrale trio, onder leiding van scheidsrechter Mahabali, leidde deze wedstrijd uitstekend.

Beide teams begonnen wat afwachtend, waarbij JOS Watergraafsmeer vanuit een gesloten formatie probeerde toe te slaan in de omschakeling. Na 20 minuten de eerste kans voor de bezoekers via Raoul Henar, maar zijn kopbal verdween over het doel van keeper Bart Pommerel. De verdediging van JOS Watergraafsmeer werd slordig in balbezit en na een half uur wisten 2 aanvallers van Voorland keeper Guus Bartholome niet te passeren. De doelman pareerde de inzet fraai. Een aantal hoekschoppen van Voorland werden veelal overgekopt door Opoku, zodat 0-0 de ruststand was.

Archieffoto Hans van Beek: Trainer Richard Pel in gesprek met zijn aanvoerder Raoul Henar
Archieffoto Hans van Beek: Trainer Richard Pel in gesprek met zijn aanvoerder Raoul Henar

Na de pauze direct een grote kans voor Voorland, maar wederom hield keeper Bartholome JOS Watergraafsmeer in de wedstrijd. Binnen vijf minuten kreeg JOS Watergraafsmeer twee levensgrote kansen via Dennis Eier, die van dichtbij over kopte en via Jilles Klumper, die van dichtbij langs de verkeerde kant van de paal schoot. Voorland kreeg het steeds moeilijker om door de compact spelende linies van JOS Watergraafsmeer heen te komen ,totdat Odutala na 30 min. op 30 meter. van het doel van JOS Watergraafsmeer mocht aanleggen voor een directe vrije trap. Hij schoot deze op verwoestende wijze binnen en liet keeper Bartholome kansloos. Vanaf dat moment ging JOS Watergraafsmeer vol op de aanval spelen en beide coaches brachten verse krachten in het veld, waarbij vooral de ingevallen Niek Roet van JOS Watergraafsmeer met zijn ruim twee meter lengte een plaag werd voor de verdedigers van Voorland.
Raoul Henar wist na een een tegen een duel met keeper Pommerel niet de gelijkmaker aan te tekenen en schoot vanaf 20 meter een vrije trap richting de kruising, maar deze bal werd op miraculeuze wijze door Pommerel gepareerd. Even later kon Henar toch scoren voor de gelijkmaker,nadat hij binnen het zestien meter gebied door Fogatie van Voorland naar beneden werd getrokken en scheidsrechter Mahabali gedecideerd floot voor de terechte strafschop. Henar schoot de op zijn bekende koele wijze de strafschop binnen.

In de tachtigste minuut volgde het hoogtepunt van de avond toen Jilles Klumper doorbrak over de rechterkant en een uitstekende voorzet afleverde. Henar nam de bal in een keer vanuit de lucht via een omhaal ‘a la van Basten’ en schoot snoeihard hoog de 1-2 binnen. Een explosie van vreugde, maar ook verbijstering over de schoonheid van dit doelpunt bij de spelers, begeleiding en supporters van JOS Watergraafsmeer volgde.

Een doelpunt dat maar zelden op voetbalvelden wordt gezien en ‘Man of the Match’ Henar bevestigde na afloop van de wedstrijd dat hij in zijn lange carriere als voetballer nog nooit zo een mooi doelpunt had gemaakt. Trainer Richard Pel van JOS Watergraafsmeer was echter al snel bezig om de organisatie van zijn team dusdanig om te zetten om de voorsprong vast te houden en JOSWGM ging weer terug naar een meer behouden speelwijze. Voorland was echter aangeslagen en kon geen kansen meer afdwingen om de gelijkmaker te forceren.

Na het laatste fluitsignaal vreugde en opluchting bij alles wat JOS Watergraafsmeer een warm hart toedraagt,omdat het volgend seizoen weer in de derde klasse mag spelen.
De ploeg bleef concurrent BVV ’31 uit Blaricum voor op doelsaldo en dat team is nu veroordeeld tot het spelen van nacompetitie in een poule met Vlug en Vaardig en OFC voor een plek in de 3e klasse in het nieuwe seizoen. Met deze wedstrijd is ook gelijk de laatste wedstrijd gespeeld van Voorland, dat zou degraderen naar de 4e klasse, maar ophoud te bestaan. Een club met historie in Amsterdam, maar kennisnemend van de schrijnende toestand waarin deze vereniging zich bevindt, een onvermijdelijke zaak.

Verslag: Richard Pel