Home / Algemeen / Rience Schurman (Ajax) aast na terugkeer op eerherstel

Rience Schurman (Ajax) aast na terugkeer op eerherstel

De afgelopen twee seizoenen waren niet de beste uit de loopbaan van Rience Schurman. Hij was niet meer honderd procent bezig met het voetbal, was er naar eigen zeggen zelfs klaar mee. Eenmaal terug in het shirt van zaterdag Hoofdklasser Ajax hoopt de 30-jarige linksback de mindere periodes bij De Dijk en Zeeburgia achter zich te kunnen laten. “Ik wil beter presteren dan ik hier ooit heb gedaan.”

Dat hij in de eerste wedstrijd van de voorbereiding, eindelijk weer als Ajacied, verloor van Volendam (1-2), kon Schurman al snel van zich afzetten. “Het is vooral een heerlijk gevoel om weer terug te zijn. Ik heb ook echt zin om weer lekker te ballen op een leuk niveau.” Dat was de afgelopen jaren wel anders. Na de degradatie uit de Topklasse, twee jaar geleden, koos de verdediger voor de overstap naar De Dijk. In de zondag Hoofdklasse kwam hij weinig aan spelen toe en ook een jaar bij Zeeburgia was er één om snel te vergeten.

Op het moment van zijn vertrek naar Zeeburgia, was Schurman al niet meer gemotiveerd. “Dat heb ik vanaf het begin ook aangegeven bij Reda Achkari (de trainer, red.): Hij zei: ‘kom maar gewoon, dan kijken we vanzelf wel hoe ver we het kunnen schoppen’.” In oktober nam hij een pauze voor zichzelf, in februari keerde hij terug om het seizoen op een goede manier af te kunnen maken.

Foto Rob van Vliet | Rience Schurman in zijn betere jaren

Gelukkig is de linksback wel kritisch naar zichzelf toe. “Ik heb er een potje van gemaakt, niet het uiterste eruit gehaald. Ik was ook niet meer volledig gefocust op het voetbal. Sterker nog, ik was er een beetje klaar mee. Voetbal was echt bijzaak geworden, ik leefde er ook niet meer voor. Nu ben ik weer volledig gefocust.”

Een jaar geleden opende trainer Jorg Smeets de deur voor een terugkeer bij Ajax, maar toen had Schurman zijn ja-woord al gegeven aan Zeeburgia. “Dat heb ik altijd onthouden. Dit seizoen was het snel geregeld.” Het voelde direct als thuiskomen bij de club die hij vier jaar diende. “Dit is mijn club, het blijft Ajax. Hiervoor ben ik teruggekomen.”

Schurman zit vol motivatie en enthousiasme. De motivatie waar het de afgelopen jaren aan ontbrak heeft hij nu weer gevonden. Dat heeft hij ook nodig om weer op niveau te komen. Voor elke training bezoekt hij de sportschool, zo vaak als hij kan in de week, en dan komt de verdediger ook extra vroeg naar De Toekomst om op het veld extra oefeningen te kunnen doen. “De eerste week was wel pittig. Ik heb spieren gevoeld waarvan ik niet wist dat ze zo’n pijn zouden kunnen doen. Ik heb wel even nodig om aan te haken, maar werk daar sowieso harder voor dan de rest.”

Alles staat in het teken van bewijsdrang. Hij wil iedereen laten zien dat hij het nog in zich heeft, met een duidelijk doel in zijn hoofd. “Ik wil beter presteren dan ik ooit heb gedaan. Natuurlijk ben ik niet de back uit het Topklasse-jaar, daarvoor moet ik nog echt aan de bak. Maar ik leg de lat hoog voor mijzelf. Dat moet je ook van jezelf verwachten, vind ik. Als je de lat te laag legt, heeft het geen zin. Ik ben dan wel dertig, maar voel me weer twintig.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!