RODA'23
Pascal Zegwaard tribune bij RODA'23 (foto: Jaap Maars)

RODA’23 100 jaar: in gesprek met José Cubo

RODA’23 uit Bovenkerk vierde woensdag 30 augustus, klokslag 00.00 haar verjaardag. Op 31 augustus 1923 was het dat R.O.D.A.’23 werd opgericht. Ook Het Amsterdamsche Voetbal staat uiteraard stil bij het 100-jarige bestaan van RODA’23. We spraken met vier mensen die een speciale band hebben met de club.

In deel één spreekt de huidige penningmeester en bestuurslid José Cubo. Al jaren betrokken bij de vereniging. Zijn huidige woning staat zelf op een plek waar vroeger RODA’23 ooit eens speelvelden had liggen.  

Eerste speellocaties van RODA’23

De hedendaagse velden liggen niet op de plek waar het allemaal ooit begonnen is. ,,We denken zelf dat dit de zevende of achtste plek is in Amstelveen”, graaft Cubo het geheugen op. ,,Nu moet ik er wel bij zeggen dat de verhuizingen allemaal in de eerste dertig jaar van de club zijn geweest. Op onze bestaande locatie zitten we inmiddels al weer zeventig jaar. We hebben op verschillende plekken in het dorp speelvelden gehad. Van Bovenkerk tot aan de rand van het Amsterdamse bos.”

Er werd regelmatig verhuisd

RODA ontstond ergens in mei van 1923. ,,Het bijzondere aan de club is, dat er nooit een fusie is geweest”, aldus Cubo. ,,In mei 1923 werd door Ab Roof het eerste balletje opgegooid om in Bovenkerk een voetbalclub op te richten. Met een aantal anderen werd er een eerste overleg gepleegd in de Urbanuspark in Bovenkerk en op 7 augustus 1923 werd er in de open lucht een eerste vergadering gehouden, Hannes Kroom werd de eerste voorzitter en er kwam een uitnodiging om bijeen te komen voor 23 augustus 1923, thans beter bekend als Café Silversant. De herberg was eigendom de familie Boerlage. Op 31 augustus 1923 werd R.O.D.A. ’23 officieel opgericht”, aldus oud voorzitter Wil Bon tijdens de opening van de festiviteiten.

Diaconessen Haarlemsche Voetbalbond

Bon vervolgt zijn speech op de receptie. ,,RODA ’23 was een club met één seniorenelftal, het aantal leden is niet bekend, maar er werd gevoetbald in 1924 voor het eerst in competitieverband in de Diaconessen Haarlemsche Voetbalbond, daarna in de Interdiocesane Voetbal-Competitie Bond, vanaf 1950 in de Amsterdamsche Voetbalbond, beter bekend als de AVB en vanaf 1961 bij de K.N.V.B. Dus in 1923 gestart met één elftal, toen ongeveer 20 leden. Nu in 2023, 97 elftallen met rond de 1.500 leden.”

In alle jaren kende de vereniging vele sportieve hoogtepunten en natuurlijk ook wel dips in de sportieve prestaties. ,,Wat de club kenmerkt is dat de relaties met de mensen altijd goed is”, constateert Cubo. ,,Trainers-coaches die bij ons zijn, blijven over het algemeen voor een langere periode. Onze hoofdsponsors blijven nog langer aan de club verbonden. Wij zijn echt een club van verbinden en binden. Mensen voelen zich thuis, komen graag bij RODA. We zijn van ‘onder de mensen’. We staan dicht bij elkaar.”

Pascal Zegwaard leeft voort bij de Rodianen

Iemand die erg de club in verbinding kon brengen was Pascal Zegwaard. Het inmiddels overleden clubicoon was bijzonder geliefd binnen de RODA familie en nog altijd zingt zijn naam met enige regelmatig rond. Ook bij de feestelijke receptie werd stilgestaan bij zijn inbreng voor de 100-jarige vereniging. ,,Als bestuur hebben we eerst goed na moeten denken wat we zouden gaan doen. In de haast van het moment na zijn overlijden komen er allerlei suggesties. We wilden vooral geen spijt krijgen van de keuze. Er zijn heel veel goede ideeën binnengekomen. Een goed voorbeeld was bijvoorbeeld zijn kantoor. Nog altijd noemen wij het Pascals kantoor, maar de kans is aanwezig dat het kantoor ooit een keer verdwijnt. Omdat niemand er zit. Het was echt zijn plek. Dat soort afwegingen moesten wij maken.“

In de indrukwekkende en boeiende speech van oud-voorzitter Bon, waarin hij alle leden van verdienste, voorzitter en oud-voorzitters en overige bestuursleden, de burgemeester van de gemeente Amstelveen, vertegenwoordigers van de KNVB en NKS, vertegenwoordigers van andere voetbalverenigingen, hoofsponsors, leden onderhoudsploeg en de familie van Pascal hartelijk welkom heten, waren er nadien een aantal onthullingen.

Na de adem- en drinkpauze stond iets bijzonders te wachten. ,,Pascal was ooit zelf met het idee gekomen om een waarderingspenning uit te gaan reiken. We hebben bij R.O.D.A. ereleden, leden van verdienste. Daar zitten allerlei offciële protocollen aan vast. Pascal had zo zijn eigen protocol bedacht en wilde dat gaan uitrollen. Helaas werd hij ziek en het is er niet meer van gekomen. Het was een bijzonder moment om op de receptie de eerste waarderingspenning aan zijn aanwezige vader, moeder en zusjes te overhandigen.”

Daarna trok het volledige gezelschap naar buiten. ,,We hebben het lang geheim moeten houden, maar eindelijk mocht het onthuld worden. De PASCAL ZEGWAARD TRIBUNE. Het was een complete verrassing voor alle aanwezigen en de reacties waren overweldigend.

Eens te meer werd die avond duidelijk hoezeer Rodianen dicht bij elkaar staan. ,,We zijn een voetbalclub, maar blinken in veel meer zaken uit. Het organiseren van het vijfendertigjarige horeca toernooi, goede doelen toernooien. Bedenk het maar en wij zetten het neer. Als bestuur vragen wij onszelf wel eens af of wij wel zulke goede bestuurders zijn. We doen namelijk ook heel veel dingen die een bestuur misschien niet hoort te doen. Bij ons in de vereniging zit heel veel organisatie talent. Dat is vanuit de historie ontstaan en onze grote kracht. Standaard eindigt alles hier met een feestje. En, iedereen is echt welkom. Jong en oud. Meisjes, jongens.

Bart Turkenburg twintig jaar trainer

,,We hebben ook G voetbal. Een prachtige aanvulling op onze leden. De Afdeling Voetbal startte officieel met G-Voetbal voor geestelijk-, mentaal gehandicapten in 1993. Hier voor werd op verzoek van Paulien Broekhuizen al getraind. Oud trainer Bart Turkenburg werd betrokken en hij heeft meer dan twintig jaar de trainingen verzorgd. Veel leden heb het altijd ervaren of het erbij hoorden. Een klus om te begeleiden en in goede banen te leiden, maar altijd was er wel iemand en/of een sponsor die voor een oplossing zorgde. Inmiddels ook al weer dertig jaar ingelijfd bij RODA.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)