RODA'23 - 100 JAAR

RODA’23 100 jaar: in gesprek met Lilian Thijs

RODA’23 uit Bovenkerk vierde woensdag 30 augustus op donderdag 31 augustus, klokslag 00.00 haar verjaardag. Op 31 augustus 1923 was het dat R.O.D.A.’23 werd opgericht. Ook Het Amsterdamsche Voetbal staat stil bij het 100-jarige bestaan van RODA’23. We spraken met mensen die een speciale band hebben met de club.

In deel drie spreekt Lilian Thijs over heden en verleden van de vereniging. Haar vader en broer voetbalden al bij RODA. ,,Ik ben begonnen met een hockey stick in mijn hand en een bitje in mijn mond. Dat was gewoon niet mijn ding. Ik ben gestart bij RODA in de MD6 en zeventien jaar later voetbal ik nog steeds, in de Vrouwen 2.”

RODA is in 1923 opgericht als voetbalvereniging, maar in de loop van de jaren kwamen daar diverse takken van sport bij. De dames van RODA beginnen te wandelen in 1940. In 1943 de oprichting van de atletiekvereniging, in 1954 de oprichting afdeling tafeltennis. Op 3 februari 1969 vindt de oprichting plaats van de afdeling Volleybal. Doordat er in de kantine een biljarttafel staat ontstaat er ook een biljartclub, inmiddels ter ziele.

Zaalvoetbal

Omdat er tafels in de kantine stonden ontstond er een klaverjasclub, die overigens nog steeds bestaat. En gerelateerd aan het voetbal hield Johan van Rijt een enquête om zaalvoetbal op te starten. Er kwamen op de eerste oproep niet meteen genoeg aanmeldingen door, maar in het seizoen 1973-1974 is ook deze afdeling van de grond gekomen. Met uitsluiting van de spelers van de zondag 1 en 2 mocht iedereen zich opgeven. Er werd gespeeld in de oude RAI, in de bankrashal en in de Bloemhof. Op het hoogtepunt, dat was in 1999, waren er dertien heren teams en drie dames teams in de zaal aan het voetballen.

Oude Dorp

Lilian Thijs werd geboren en getogen in Bovenkerk, zo’n zeshonderd meter van de club. ,,Ik woon nog steeds in Amstelveen. In ‘het oude dorp’. Ik ben opgegroeid bij het veld. Ik was geen kind dat met de bal opstond, maar ik ging wel altijd kijken bij mijn vader en broer. Dat doe ik graag. We zijn een gezin dat aan teamsport doet. Ik begon zelf met sporten toen ik acht jaar was. Veel meiden uit mijn klas deden aan atletiek of hockey. Later ben ik samen met een vriendinnetje als enige gaan voetballen. Ik heb de groei van het meiden en dames voetbal bij RODA met mijn eigen ogen meegemaakt. We hadden op een gegeven moment in elke leeftijdsgroep een (zaal)voetbalteam. Voetballen doe ik zelf ook nog altijd, ik trap met liefde een balletje bij de Dames in het tweede.”

Momenteel is Thijs één van de drijvende krachten achter het bar-team dat op donderdagavond de mensen in het clubgebouw voorziet van een drankje. ,,Het is erg leuk. We merken dat de jaren ná corona onze leden het gezellig vinden om elkaar meer op te zoeken. Het is een ongedwongen sfeer. Via een app probeer ik ‘mijn team’ op te trommelen om onze sporters van behoefte te voorzien. Het is sociabel, maar we gaan niet tot diep in de nacht door. Iedereen moet ook weer werken de volgende dag.”

Themafeesten

Herinneringen aan feestjes heeft Thijs ook. ,,Ik heb de Jubileumfeesten vanaf 1990 en 1995 meegemaakt. De feestjes staan wel op nummer één voor mij en ook voor vele anderen. Als ik oud-ploeggenoten spreek hebben we het daar nog vaak over. We hebben themafeesten gehad die hilarisch waren. Tegenwoordig verkleden we ons niet meer, jammer hoor. ‘Proud to be Fout’ en ons ‘Tijger-thema-feest’ waren om nooit te vergeten. Ook Sint Maarten op elf november wordt niet vergeten bij RODA.”

Kantine

Een aantal maanden geleden een grote krantenkop in de Telegraaf, staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wil alcoholische dranken in sportkantines gaan verbieden. Ook bij RODA komt een groot deel van de inkomsten uit inkomsten van de kantine. ,,Nu zal dat bij RODA wel gaan om niet- alcoholische dranken”, althans dat ‘vermoed’ voormalig voorzitter Wil Bon hardop. Ook hier heeft Bon weer een goed geheugen als het gaat om acties die werden verzonnen. ,,In 1997 valt er een kampioenschap te vieren en enkele leden zetten een vatenactie op, ik bedoel dus een biervatenactie en uiteindelijk worden er tien vaten gesponsord, da’s toch mooi vijfhonderd liter bier. In 2004 speelt ons zaalfutsalteam eerste divisie landelijk, dus dat betekent uitwedstrijden per bus. En wat staat er in het blaadje? Je kunt meerijden, verzamelen bij de Pub, er is drank genoeg aanwezig in de bus. De horecatoernooien zijn een begrip, Heineken komt tussendoor vaak nog een vat vol tanken.”

Vrijwilligers

Om al die leden te voorzien, zou Thijs haar team graag uitbreiden. ,,Ook wij blijven natuurlijk zoeken naar vrijwilligers. Sommigen denken dat het een full time baan is. Ten eerste is het leuk om te doen, je krijgt er energie van, het is reuze gezellig. En we roosteren zo in, dat iemand met vier uur per week al een enorme bijdrage levert. We zoeken het ook in de jonge mensen, dat is best al een succes.” Thijs trekt het graag breder. ,,Meer vrijwilligers betekent dat we meer kunnen doen én borgen voor de toekomst. Wordt trainer, ballenjongen. We hebben altijd mooie voetbalweken gehad. Ook dit jaar weer in de herfstvakantie. Mijn herinneringen daaraan zijn dat om 08.00 uur op maandagochtend door de luidsprekers werd geroepen dat alle ballen verzameld moesten worden, daarna werden traditioneel de ballen allemaal tegelijk in de lucht geschoten. De week was weer geopend. Dit moet gewoon blijven. Dit is óók RODA.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)