RODA’23 vergeet historie te schrijven tegen Spakenburg

Zondag tweedeklasser RODA’23 heeft in de tussenronde van de beker net niet voor een stunt kunnen zorgen. Topklasser Spakenburg won uiteindelijk na net nemen van strafschoppen van de ploeg uit Bovenkerk. Na negentig minuten was het 1-1.

Het had zo’n wedstrijd kunnen worden waarvan iedere Bovenkerker over twintig  jaar zou zeggen ‘ weet je nog, toen tegen Spakenburg’. Zo’n wedstrijden werd het uiteindelijk net niet omdat de jonge ploeg van Marco Bragonje na strafschoppen verloor. Bragonje: “ Nu je het zo zegt maakt het het nog zuurder dat we verloren hebben.”

actie

De ploeg uit Bovenkerk, de nummer tien van de tweede klasse B , maakte het de nummer drie van de zaterdag Topklasse erg lastig. Het kwaliteitsverschil was er natuurlijk wel maar met inzet en het door tactisch bedacht plan door Bragonje zorgde voor een enerverende wedstrijd.

De beste kansen waren zelfs voor de thuisploeg. De hardwerkende Damien de Vegt zag zijn schot vanaf zo’n twintig meter op de paal belanden. Doelman Taberima kon er alleen maar naar kijken. Valk voor rust trad Taberima wel goed op toen hij een schot van diezelfde De Vegt net over kon tikken. Tussen die twee schoten door had Nick Tol, op aangeven van Patrick Duarte, Spakenburg op voorsprong gezet.

RODA'23-trainer Marco Bragonje zag zijn ploeg bijna historie schrijven
RODA’23-trainer Marco Bragonje zag zijn ploeg bijna historie schrijven

Natuurlijk had de Topklasser veel meer balbezit maar het creëerde amper kansen. Na rust was er slechts eentje. Trainer Jochem Twisker van Spakenburg na afloop: “ We hebben na rust geen fatsoenlijke kans gehad. Dat zegt genoeg. Mijn spelers schamen zich kapot voor hun prestatie.”

Waar de spelers van Spakenburg zich schaamden mogen die van RODA zich op de borst kloppen. De Vegt: “ Natuurlijk zijn we trots op deze prestatie maar het is natuurlijk wel zuur dat we na strafschoppen verliezen.”

Van Zwieten redt

Een kwartier na rust begonnen de toeschouwers zich wat meer met de wedstrijd te bemoeien. Aanleiding was de rode kaart voor Marc de Loor. Scheidsrechter Westland gaf hem de rode kaart na het neerhalen van De Vegt. Op het randje van de zestienmeter haalde hij de spelmaker neer en Westland beoordeelde de overtreding als het neerhalen van een doorgebroken speler. Daar kun je je twijfels over hebben want er waren nog twee verdedigers in de buurt maar De Vegt was wel op weg naar Taberima.

Rood de Loor

Foto Koos van der Leest: Mark de Loor haakt Damien de Vegt en krijgt rood
Foto Koos van der Leest: Mark de Loor haakt Damien de Vegt en krijgt rood

De man meer situatie zorgde even voor wat ongemak bij RODA’23. Want wat moesten zij nu doen? Bragonje: “ Ik heb niets gewijzigd. Als we aanvallender zouden gaan spelen zouden we waarschijnlijk weggespeeld worden.”  Kansen kwamen er toch. Met een hoofdrol voor invaller Robin Visser. De veelvuldig scorende spits gaf een afgemeten voorzet die uiteindelijk door De Vegt werd binnen geschoten (1-1).

Met nog tien minuten op de klok kroop RODA weer compact op elkaar. Strafschoppen zouden de beslissing brengen.  Aanvoerder Dominique Scholten zette Spakenburg op voorsprong en daarna miste Robin Visser voor RODA. Het zoude enige misser blijken te zijn. Visser: “ Ik wist waar ik de bal wilde schieten maar ik bleef te lang naar de keeper kijken en daardoor kwam ik niet goed uit met mijn passen en leunde ik te ver achter over waardoor hij over ging.” Bragonje: “ Er waren maar vier spelers die een penalty wilde nemen. Ik had geen eens keus. Damien (De Vegt, red) zou de vijfde nemen maar ook hij wilde niet echt.” De Vegt: “ Ik had kramp dus was niet zeker van mezelf.”

Bragonje selecteert zijn spelers voor de strafschoppen
Bragonje selecteert zijn spelers voor de strafschoppen

De misser van Visser zou het einde van een sprookje betekenen want daarna faalde niemand meer vanaf elf meter.  De Vegt hoefde niet eens meer naar de stip toen Maurice van der Wilt de vijfde strafschop van Spakenburg achter Mike van Zwieten schoot.

Later een beeldverslag van de strafschoppen serie en de aanloop daar naar toe!

Alle 32 ploegen voor de derde ronde zijn  nu bekend. Op donderdag 9 januari 2014 is de loting. Kijk op de bekerpagina of klik hier voor de clubs die nog in de race zijn om Argon op te volgen.

Verslag: Mathijs Groenewoud
Foto’s Koos van der Leest

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)