RODA’23 (zaterdag) duwt Ouderkerk naar de vierde klasse

Ouderkerk is gedegradeerd naar de vierde klasse. De ploeg van Wesley Weeber kon een 5-3 nederlaag uit de heenwedstrijd tegen RODA’23 niet meer goed maken. Op eigen veld werd met 0-2 verloren. RODA’23 plaatst zich daarmee voor de tweede ronde van de nacompetitie, waarin het met BFC strijdt voor een plek in de derde klasse.

Zelfs zomeravondvoetbal is soms beter dan wat beide ploegen in de hitte lieten zien. RODA’23-trainer Peter Grifhorst wilde de schuld ook niet aan het warme weer geven. Dat ze allebei niet op volle oorlogssterkte aan konden treden, speelde evenmin een rol. “Het zag er aan beide kanten niet uit. Vroeger had je de zevende klasse AVB, daar leek het een beetje op. Ik hoop dat wij tegen BFC wel een mooie wedstrijd neer kunnen zetten.” Aan de wedstrijd tegen Ouderkerk wilde hij weinig woorden vuil maken. “Het voetbal van vandaag kan ik ‘heel slecht’ noemen, maar op internet staat 0-2. En dat telt. Snel vergeten, want we zijn door naar de finale.”

Op een vlot begin na, waarin beide ploegen een enorme mogelijkheid kregen op de openingstreffer, lag het tempo in de wedstrijd erg laag. Luuk Thijs had namens RODA’23 binnen dertig seconden de kans op de 0-1, maar hij kwam net tekort om een voorzet van Jordy Bos binnen te glijden. Aan de andere kant kon Jeffrey Venema zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied niet de juiste richting meegeven en zat er weinig kracht achter de inzet van Dion Ploeger toen hij alleen op het vijandelijke doel af ging. Weeber: “Dit zijn mogelijkheden die je moet benutten om nog een kans te maken. Als je die niet maakt, weet je dat het in deze omstandigheden een zware wedstrijd wordt.”

Een paar minuten voor rust sloeg RODA’23 toe. Thijs gaf de bal op aangeven van Melle de Ruiter voldoende snelheid mee waardoor Ouderkerk-doelman Danny van der Woude werd verrast. De sluitpost dacht de bal nog voor de doellijn tegen te houden, maar de grensrechter vond het een doelpunt: 0-1. Vlak daarna stond de lat een tweede treffer van Thijs in de weg, waarna de 21-jarige aanvaller in de rebound hoog over schoot.

De gasten zaten halverwege op rozen en gooiden het duel zeven minuten na de hervatting definitief in het slot. Yüksel Tuzgöl, in de rust de vervanger van Thijs, werd in het vijfmetergebied onderuit gehaald door Ouderkerk-verdediger Tim Weenink. Scheidsrechter Belder zag hier een strafschop in en Olaf van Rossenberg benutte deze: 0-2.

Ouderkerk was verslagen. De thuisploeg had vier doelpunten nodig om een verlenging af te dwingen, maar een gebrek aan scorend vermogen – waar Ouderkerk het hele seizoen mee kampt – speelde de ploeg van Wesley Weeber opnieuw parten. Rutger Baas faalde twee keer in de afronding met een zwak schot en het lukte de Ouderkerkers zelfs niet om van een paar meter afstand te scoren. Een indirecte vrije trap werd door invaller Bas van Bergen recht in de groenwitte muur op de doellijn geschoten.

Door de 0-2 nederlaag is het doek voor Ouderkerk gevallen. Zij degraderen naar de vierde klasse. Weeber, wiens toekomst nog niet duidelijk is, erkende dat hij het al een beetje aan zag komen. “Je weet dat het, met deze omstandigheden en een aantal spelers die ontbreken, moeilijk wordt om een 5-3 achterstand goed te maken. Door spelers die zijn gestopt en een smalle selectie hebben wij geen scorend vermogen. Dat heeft ons nu ook opgebroken.”

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma in de nacompetitie zaterdag.