Rode kaart helpt Ajax in het zadel naar zege

Zaterdag Hoofdklaser Ajax heeft op eigen veld een 6-2 overwinning geboekt op SVL. Het duel tussen de nummer negen en nummer tien van de ranglijst ging op en neer, totdat SVL verdediger Bastin Hofman in de vijftigste minuut een discutabele rode kaart voorgehouden kreeg. Een penalty volgde en het eenrichtingsverkeer naar het SVL-doel werd ingezet. Bij Ajax was Kenneth Misa-Danso de gevierde man, hij scoorde drie doelpunten.

HAV-Article-Ajax-SVL-Trap-1

Het duel op Sportpark De Toekomst begon energiek. Ajax-trainer Jorg Smeets had zijn ploeg met extra scherpte het veld ingestuurd. “We moeten voorbereid zijn op tegenstanders die altijd alles geven”, aldus Smeets. “Vorige week tegen Huizen was een voorbeeld waarbij dat niet goed zat, vandaag zat het wel weer goed.” Het spel resulteerde al na acht minuten in een treffer, de eerste voor Misa-Danso. Hij trok behendig naar binnen en wist in de verre hoek raak te schieten.

HAV-Article-Ajax-SVL-Danso-4

Nadat Ajax de eerste twintig minuten had gedomineerd kwam SVL meer in het spel voor. Weinig gevaarlijke pogingen hadden tot niks geleid, maar Wesley de Laat werd in de 22ste minuut de ruimte ingestuurd, bleef kalm en schoof de bal langs Brian van der Werff.

Van der Werff, voorgaande weken de tweede doelman, kreeg vandaag de voorkeur boven Rolf Hazelaar. Jorg Smeets beoordeelde beide doelmannen als gelijkwaardig, en gaf daarom de jongere Van der Werff tegen SVL een kans om zich te laten zien. In de eerste helft hoefde hij na de tegentreffer weinig in actie te komen, ondanks een betere fase voor de ploeg uit Langbroek. Het spel bleef op en neer gaan, maar tot aan de rust was het ook in de stand gelijk: 1-1.

Na de theepauze pakte Ajax al snel de leiding in handen. Een beslissing van scheidsrechter Thoonen betekende het keerpunt in de wedstrijd. Reda Kharchouch liet zich in een duel met Bastin Hofman makkelijk vallen, maar de scheidsrechter beoordeelde het als het ontnemen van een scoringskans en toonde Hofman de rode kaart. Topscorer Joost Heij benutte de strafschop en schoot Ajax naar een 2-1 voorsprong.

HAV-Article-Ajax-SVL-Juich-1

Het tiental uit Langbroek was het even helemaal kwijt en moest dat bekopen met snelle tegendoelpunten. Na zeventig minuten spelen had Ajax zich verzekerd van een riante voorsprong. Nadat Misa-Danso zijn tweede en derde van de middag maakte, wist ook Donny van der Dussen te scoren uit een voorzet van Edwin Soenarto. Waar Van der Dussen eerder al betrokken was bij doelpunten van Misa-Danso mocht hij nu zelf de trekker overhalen en zette de 5-1 op het bord. In de 83ste minuut kreeg SVL nog een klap te verwerken, want Wouter van Hoof passeerde na een misverstand met een kopbal zijn eigen doelman.

HAV-Article-Ajax-SVL-Danso-2

Het slotakkoord was wel voor de bezoekers, invaller Selcuk Albayrak verschalkte Van der Werff en zette de eindstand op het bord: 6-2. Ajax-trainer Jorg Smeets was een tevreden man na afloop, want hij zag zijn formatie belangrijke punten pakken. “Het zou lekker zijn als we nu eens een reeks kunnen neerzetten.”

De afgelopen weken wisselden winst en verlies elkaar af bij de Ajacieden, tegen Swift heeft Ajax op 12 december de kans om zich met een goed gevoel de winterstop in te voetballen. Wellicht aan de hand van doelpuntenmaker Misa-Danso, die zijn doelpuntenaantal van dit seizoen verdubbelde, van drie naar zes. Een specifiek doel durft hij zichzelf niet te stellen. “Ik probeer zoveel mogelijk doelpunten te maken en assists te geven. Aan het einde van het seizoen zullen we zien waar ik sta.”

Verslag: Jimmy Miltenburg
Foto’s: Ricky SportPhotography

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)