Ronald Mauer: Wel drang, geen dwang.

Stadsdeelwethouder Ronald Mauer van Amsterdam Nieuw West is een veelgevraagde gast tegenwoordig. Zoals afgelopen weekend toen Ton Ojers publiekelijk aan hem vertelde hoe het voetbal in Amsterdam West gereorganiseerd moet worden. Mauer kan het waarderen en neemt het serieus, maar weet ook dat de zaken iets ingewikkelder in elkaar zitten. Van dwang is er voorlopig nog geen sprake, de clubs moeten eerst zelf in beweging komen. Sturen en begeleiden wil hij wel. Hij heeft de laatste tijd menig voetbalkantine van binnen gezien. De kwestie Chabab zit hem hoog en hij wil zeker dat de club voort kan bestaan. De eerste gesprekken tussen de Blauw Wit en Chabab noemt hij constructief, maar een oplossing is er nog niet. Maar er zijn meer voetbalclubs waar iets moet gebeuren.

DWS fuseren met Blauw Wit, Vlug en Vaardig met DCG en Chabab naar het complex van Vlug en Vaardig. Dat waren de woorden die Ojers afgelopen zondag uitte naar wethouder Mauer. Voor de rest niet zo veel praten, maar ingrijpen was het devies. Mauer luisterde, maar kan dit vooralsnog niet besluiten. Het Amsterdamsche Voetbal sprak met hem.

Mauer:’Ojers gaf mooie opties aan en het klinkt eenvoudig. Toch ligt het niet bij het stadsdeel. De clubs zijn de eerste die in beweging moeten komen en dat is vaak lastig. Veel clubs hebben een zeer lange historie en een eigen cultuur. Dat Blauw Wit nu met Chabab in gesprek is vind ik al heel wat. Wij begeleiden deze gesprekken wel waar mogelijk.’

Constructief of niet, de gesprekken verliepen volgens ingewijden zeer moeizaam. Blauw wit is absoluut niet van plan om te fuseren, terwijl Chabab dat wel als mogelijkheid ziet. Over de kantineopbrengsten konden beide partijen het ook niet eens worden. Waar Blauw Wit een traditionele gastheer is met een stukje kaas en een bitterbal, zet Chabab het liefst de barbecue buiten. Over cultuurverschillen gesproken. Toch ziet Mauer het nog steeds als optie.

Mauer:’De gesprekken krijgen een vervolg en ik zie nog steeds de mogelijkheid voor Chabab om bij Blauw wit te gaan voetballen.’

Het is niet het enige dat speelt in zijn portefeuille. Neem nu sportpark Spieringhorn. Het is geen geheim dat clubs als SDW en DWS er niet best voor staan. Wederom clubs met een rijke historie. De vraag is hoe lang dit nog duurt.

Mauer:’Nee, het groeit en bloeit niet op Spieringhorn. Het is duidelijk dat ook hier iets gaat gebeuren. De KNVB is het met ons eens trouwens, het is onvermijdelijk. Ik zou het fijn vinden als clubs zelf over hun toekomst nadenken en met voorstellen naar mij toe komen, maar ik kan ze niet dwingen. Een uiterste middel is om de huur op te gaan zeggen als clubs echt niet in beweging komen en bijvoorbeeld kampen met schulden. Maar geloof mij, ik hoop niet dat het zover komt.’

In Amsterdam Noord is er wel veel beweging en gaan zelfs DWV en Volewijckers fuseren, iets dat een aantal jaren geleden niet voor mogelijk werd gehouden.

Mauer:’Ik ga zeker met Kees Diepeveen van stadsdeel Noord praten. Ik wil graag weten hoe die fusie tot stand is gekomen en hoe de rol van het stadsdeel daar in was. Misschien kan ik daar wat van leren.’

Vooralsnog ziet Ronald Mauer de oplossing in praten en begeleiden. De vraag is wanneer het punt gaat komen dat clubs verplicht worden om een fusie aan te gaan of ze willen of niet.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)