Home / Algemeen / Ruijmgaart dankt beenbreuk

Ruijmgaart dankt beenbreuk

Zondag staat de topper in de vierde klasse E tussen Oosthuizen en het Amsterdamse Arsenal op het programma. Het doel van Arsenal zal verdedigd worden door de 33-jarige Nick Ruijmgaart. Een keeper met een lange en diverse voetballoopbaan. Een dubbele beenbreuk, die hij in 2007 opliep, werd uiteindelijk zijn ‘eyeopener’ zoals hij zelf zegt. In plaats van keeper in de hoogste regionen en gymleraar heeft hij nu samen met zijn zus twee kledingzaken onder de naam Originals en speelt hij in de vierde klasse.

Het is 12 mei 2007. Ruijmgaart verdedigt voor Zuidvogels het doel tegen Voorland. Beide ploegen strijden om promotie naar de hoofdklasse als in de 66ste minuut van de wedstrijd een botsing tussen de doelman en Voorland speler Etienne Olf verstrekkende gevolgen heeft. Ruijmgaart: “Ik had een dubbele beenbreuk met vergaande gevolgen. Ik heb een jaar op krukken gelopen, vele operaties gehad en mijn werk als gymleraar op de Joop Westerweelschool in de Baarsjes deed ik ook op krukken. Een grote pen is nog niet zo lang geleden uit mijn been gehaald.  Het heeft mijn leven wel veranderd. Ik zie het als een eyeopener.”

Terwijl Ruijmgaart bezig is met revalideren is zijn zus Sally bezig om een kledingwinkel te openen aan de Raadhuisstraat. Ruijmgaart: “Er kwamen twee pandjes naast elkaar vrij en toen zijn we er samen ingestapt. Zij de vrouwenafdeling en ik de mannenafdeling van Originals. Ik ben erg blij dat het zo gelopen is. Het heeft mijn leven een nieuwe wending gegeven.”

Nick en Sally Ruijmgaart voor hun kledingzaak in de Raadhuisstraat

Stralend poseren broer en zus voor hun winkel. De keeper straalt. De clubhopper lijkt eindelijk zijn rust gevonden te hebben. Ook op het voetbalveld. Bij zijn huidige club Arsenal, vlakbij zijn woning, speelt hij wekelijks zijn wedstrijden in de vierde klasse. Ruijmgaart: “We hebben een leuk team en moeten echt kampioen worden. Als we promoveren naar die mooie derde klasse C met veel Amsterdamse clubs ga ik nog een jaar door.”

Het aantal clubs dat achter zijn naam staat is enorm. Alleen in de jeugd versleet hij al vier clubs (DCG, Haarlem, Blauw Wit en Zeeburgia) voordat hij in de A-junioren bij Telstar terecht kwam. Talent had hij zeker maar het duurde nog wel even voordat hij zijn debuut in het betaalde voetbal maakte. Ruijmgaart: “Ik kwam nog bij Jong-Telstar en daarna verdedigde ik het doel van Sparta 2. Verder dan een oefenwedstrijd in het eerste kwam ik niet. Met RBC maakte ik in 2002 de promotie naar de eredivisie mee maar ook dat jaar speelde ik niet in het eerste. Mijn debuut in het betaalde voetbal kwam pas bij Haarlem.”

Nick , vorig seizoen, stijlvol in actie namens Purmersteijn in de hoofdklasse

Onder Heini Otto en later Leo van Veen speelde hij 15 wedstrijden in het eerste team van de eerstedivisieclub. Na een seizoen, “omdat het geld op was” zegt hij zelf, vertrok hij weer naar de amateurs. Via Hoofddorp (kampioen in de tweede klasse) en DCG (“Dat was mijn beste seizoen ooit”) kwam hij in 2006 bij Zuidvogels waar hij dus die fatale beenbreuk op liep. JOS Watergraafsmeer, ZSGOWMS en Purmersteijn staan ook nog op zijn lijst voordat hij uiteindelijk bij Arsenal terecht kwam.

Ruijmgaart: “Ik speel natuurlijk nu een stuk lager dan dat ik gewend ben maar ik heb het ontzettend naar mijn zin. Het is een mooie vereniging waar ik eerste niemand kende maar waar ik nu met plezier speel. Deze club heeft de potentie om na AFC de tweede club van Amsterdam te worden. Nog niet wat betreft het niveau maar zeker wel in organisatie en uitstraling.”

Als Arsenal AFC ook echt achterna wil als het om de prestaties gaat dan doet Ruijmgaart er verstandig aan om zondag geen doelpunten tegen te krijgen. In Oosthuizen staat namelijk de confrontatie tussen zijn Arsenal, de koploper, en de nummer twee van de ranglijst Oosthuizen op het programma.

Verslag Mathijs Groenewoud