Rutger al 250 wedstrijden de ‘Baas’ van Ouderkerk (zaterdag)

Voor de 250ste droeg Rutger Baas dit weekend het shirt van OSDO of het zaterdagelftal van Ouderkerk. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen De Vecht (1-3 nederlaag, red.) werd de inmiddels 33-jarige spits en clubtopscorer, die ook nog enkele uitstapjes maakte naar de zondagtak, gehuldigd voor zijn jubileum bij de zaterdag derdeklasser.

Hoeveel wedstrijden het er in totaal zijn, weet hij niet. “Bij de zondag wordt het nooit bijgehouden. Zouden ze eens moeten doen”, knipoogt Baas, die in totaal vijf jaar op zondag voetbalde. Wel is hem bekend dat hij in zeventien jaar 302 keer trefzeker was voor de Ouderkerkers, zowel op zaterdag als zondag. Daarmee is hij topscorer aller tijden. Met een eventueel record van ‘Mister OSDO’ Hans van der Vliet (423 wedstrijden) is hij niet bezig. “Ik heb geen flauw idee hoe lang ik nog doorga. Misschien ga ik op een gegeven moment weer met mijn generatiegenoten spelen in de Zaterdag 3.”

“Ik heb al die jaren met plezier bij OSDO en Ouderkerk gevoetbald, altijd naar mijn zin gehad. Samen met vrienden voetballen heeft voor mij altijd bovenaan gestaan en dat kon hier.” Op zijn zeventiende werkte hij stages bij Telstar en AZ af, maar dat liep op niets uit. Baas maakte vervolgens de keuze om zich volledig op het toenmalige OSDO (zaterdagclub), dat in 2013 met NEA (zondagclub) fuseerde in Ouderkerk, te richten. “Een andere club hoefde voor mij niet meer.”

Wel wisselde hij enkele keren tussen de zaterdag en zondag. “Ik vond dat de club een keuze moest maken tussen de Zaterdag en Zondag. Met een paar spelers hebben we wat proberen te forceren, maar dat ging niet echt. Nu zit ik prima op de zaterdag. Mijn vriendin voetbalt op dezelfde dag en dan houden we allebei de zondag vrij voor ons zoontje van zestien maanden. Bovendien heb je nog genoeg tijd voor de derde helft.”

Afgelopen zaterdag pakte de club behoorlijk uit voor het jubileum van Baas. Een spandoek, fakkels onderweg naar het veld, bloemen vooraf en veel cadeaus na afloop. “Er werd van tevoren wel iets aangekondigd, maar ik had niet verwacht dat het zo groot zou zijn. Helaas kon ik het niet vieren met een doelpunt. Ik heb wel de hele wedstrijd gespeeld en door de nederlaag (1-3) zou ik ook geen zin hebben in een publiekswissel.”

Foto’s sv Ouderkerk

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)