Home / slideshow / Salden geniet in Noorwegen: “Het voetbal waar ik van houd”

Salden geniet in Noorwegen: “Het voetbal waar ik van houd”

Joey Salden maakte begin 2019 een verrassende overstap van Olympia Haarlem naar het Noorse Valdres FK, dat op het vierde niveau uitkomt. Bij Valdres FK deed hij het goed, totdat hij een zware blessure opliep die hem al lange tijd aan de kant houdt. “Dat gooide inderdaad wat roet in het eten”, vertelt Salden.

Transfer

De linksbuiten speelde lange tijd in de jeugd van FC Volendam en FC Groningen, maar wist nooit het Eerste Elftal te bereiken. Bij EDO, ZSGOWMS en Olympia Haarlem deed hij vervolgens minuten op, nog altijd met de droom ooit de stap naar het Betaald Voetbal te nemen. Dat lukte toen zijn zaakwaarnemer Gwendell van Riemsdijk een Noorse club voor hem regelde: Valdres FK. Een club waar het Salden, ondanks grote nederlagen, goed bevalt. “Het gaat naar omstandigheden goed in Noorwegen. Ik heb het daar goed naar mijn zin. Het land is mooi, de cultuur bevalt uitstekend en de supporters zijn geweldig.”

Blessure

De transfer naar het vierde niveau nam Salden niet voor niets, want de bedoeling was dat hij snel een stap naar een hogere divisie van het land ging maken. Een blessure zorgde er echter voor dat hij dat plan wat moest uitstellen. “Momenteel revalideer ik in Amsterdam, omdat ik mijn voorste kruisband van mijn linkerknie heb afgescheurd. Daardoor sta ik al een tijdje buitenspel”, legt Salden uit. “Wanneer ik bij mijn club terugkeer, weet ik dat mijn medespelers weer blij zijn dat ik mijn steentje bijdraag. Dat geeft mezelf inderdaad een goed gevoel.”

Ontwikkeling

Het was wellicht een lichte gok om naar Noorwegen te verkassen, maar Salden heeft nog altijd geen spijt van zijn keuze. “Ik vind het prettig werken bij mijn club. Noorwegen speelt écht het soort voetbal waar ik van houd. Ik voel me dan ook fijn bij de club en kan me met het Noorse voetbal identificeren.”

Salden wil na zijn blessure hard zijn best doen om een mooie transfer te maken naar de hoogste competitie van Noorwegen. “Eigenlijk was het de bedoeling dat ik nu al dat overstap zou maken naar een hogere divisie, maar door mijn blessure is er roet in het eten gegooid. Nu mik ik op aankomende zomerstop, wat in Noorwegen de ‘Nederlandse winterstop’ is. We voetballen namelijk een volledig jaar.” De Noorse supporters vindt Salden geweldig. “Het grappige is dat veel supporters groot fan zijn van de Engelse competitie. Ze volgen onder meer Liverpool op de voet. Zo houden dan ook van het echte voetbal”, aldus Salden.

Tekst: Jordi Smit

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)