Scheidsrechter helpt AFC handje

Niet de 4-2 overwinning van AFC tegen JVC Cuijk was onderwerp van gesprek na afloop, maar de matige arbitrage van scheidsrechter Oostrom. Oorzaak was de toegewezen strafschop van AFC in de 70-ste minuut waardoor de ploeg van trainer Cor ten Bosch langszij kon komen met Cuijk. Jorrit Ritzen die de strafschop veroorzaakte kon het allemaal niet geloven en dacht dat Oostrom floot voor een schwalbe. Maar nee hoor ! De bal ging op de stip, waarna Magid Jansen voor de 2-2 zorgde. Woedend waren ze bij Cuijk. Vooral na afloop toen Hans Kraaij verbaal nog eens liet weten dat hij het er niet mee eens was en nog nooit zo’n vertoning had gezien. Helemaal ongelijk had hij niet want scheidsrechter Oostrom deelde meer dan een handvol gele en twee rode kaarten uit in een wedstrijd waar geen vlieg elkaar kwaad deed.

Eerlijke voetbaltrainers zijn ook met een lampje te zoeken. Maar zo af en toe kom je er toch een tegen. Cor ten Bosch van AFC bijvoorbeeld die het deze middag ook niet helemaal zag zitten met de arbitrage. ,,Ik had zo mijn bedenkingen bij sommige beslissingen. Die kunnen soms in je voordeel zijn maar ook in je nadeel. Dat ze bij de tegenpartij boos zijn daar kan ik me iets bij voorstellen. Het had ons ook kunnen gebeuren. Maar vanmiddag hadden we geluk. Dit mogen we ook wel eens hebben’’. Cor ten Bosch had meer gezien dan het valse fluiten van arbiter Oostrom. ,,Tja, als ik terug kijk heb ik genoten van een aantal prachtige doelpunten die ik deze middag gezien heb. Ook de beleving bij mijn ploeg en ook op de bank vond ik een bijzondere ervaring. Iedereen scherp goed gemotiveerd en de wil om te winnen. Mooi toch ? Met hard werken kun je ook een heel eind komen zo is vanmiddag gebleken. Want er waren momenten bij die niet zo fantastisch waren. Na 1-2 zo terugkomen maak je blij als trainer. Daarom ben ik dolblij met de drie punten’’

De wedstrijd was zelf was het aankijken volkomen waard. Niet omdat er zo briljant gevoetbald werd, maar omdat zowel AFC als JVC Cuijk niets kado wilden doen. Beide partijen speelden vol op de aanval en gooiden een stevig portie werklust in de strijd waardoor er voor beide doelen spannende momenten ontstonden. Na ruim twintig minuten spelen kwam AFC op voorsprong na een vloeiende aanval waarbij de bal over verschillende schijven ging. Het was uiteindelijk Barry Tjeertes die de bal maar in het lege doel hoefde te schuiven:1-0. Op slag van rust mocht Magid Jansen een vrije trap op rechts nemen. Dit deed hij zo belabberd dat uit de afgeslagen vrije trap een razendsnelle counter volgde die eindigde in een strafschop omdat Mike Derlagen Sam Wassenberg vloerde. Dus rood en een strafschop die door Randy Hofmeier werd benut: 1-1. AFC met tien man verder.

De tweede helft was een copie van het eerste bedrijf met twee ploegen die hartstochtelijk voor de winst gingen. Uit een afgeslagen aanval van Cuijk in de 60-ste minuut was het Abdes Assouiki die de bal ineens vol nam waarop keeper Kerwin Hartman kansloos was: 1-2. Met de nodige wissels en gele kaarten aan beide kanten, kwam in de 70-ste minuut het fatale moment waar AFC een handje geholpen werd door de scheidsrechter. Een correcte sliding binnen het strafschopgebied van Cuijk speler Ritzen op de bal en een tuimeling van Joshua Patrick, was voldoende om Cuijk in vuur en vlam te zetten. Cuijk nu ook met tien man zakte door de bodem en kon niet verhinderen dat Jansen uit een schitterende aanval voor 3-2 kon zorgen. Met nog een minuut op de klok was het Enrico Patrick die met een fraaie treffer de eerste punten voor AFC veilig stelde: 4-2. De seizoensouverture van vorige week, die in een nederlaag eindigde, was daarmee gewroken. In een wedstrijd waar de scheidsrechter te nadrukkelijk aanwezig was, voor een handjevol publiek.

Verslag: Freek Louis