Scheidsrechter Robin Punt fluitend naar het voetbalveld

Amsterdammer Robin Punt maakte tien jaar geleden de beslissing om zich in te schrijven voor de scheidsrechter cursus bij de KNVB. Al snel promoveert Punt naar de top van het amateurvoetbal in het district West 1. Naast de leuke kanten leert Punt ook de donkere kanten van het fluiten kennen. “Hoe gaan ze dat aan mijn zoontje uitleggen als hij achttien is? Je vader ging fluiten en is dood getrapt?” Momenteel staat Punt aan de kant met een achillespees blessure, maar hij hoopt met de nacompetitie weer op het veld te kunnen staan.

Robin Punt fysio

Punt praat vol enthousiasme over ‘zijn hobby’. Punt: “De een verzamelt postzegels en ik ben scheidsrechter.” Met veel plezier staat Punt op het veld. “Helemaal als een wedstrijd goed verlopen is en de spelers mij bedanken na een wedstrijd kom ik met een lach op mijn gezicht thuis.” Elke week weer wil Punt onzichtbaar op het veld zijn. Punt: Ik ben een organisator op het veld die het spel voor de spelers mogelijk maakt. Daarbij hoef ik niet op te vallen, liever niet zelfs.”

Iedere week weer staat Punt met veel plezier weer op het veld. Maar niet iedere wedstrijd verloopt zo goed en plezierig. Met als absoluut dieptepunt de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012. Punt: “Ik ben daar heel erg van geschrokken. Stel je voor dat mij hetzelfde zou overkomen. Hoe gaan ze dat dan aan mijn zoontje uitleggen als hij achttien is? Je vader ging fluiten en is toen dood getrapt?”

Zelf maakte Punt ook een naar incident mee in zijn eerste wedstrijd na de scheidsrechter cursus. Punt: “Op een gegeven moment floot ik voor een overtreding. De speler was daar niet blij mee, liep op me af en pakte mijn bril van mijn neus. Hij zei verscheidende dingen en brak mijn bril doormidden.” Punt staakte de wedstrijd en klaagde de speler aan bij de rechtbank. Deze speler werd voor een half jaar geschorst en kreeg ook de rekening voor een nieuwe bril.

Robin Punt

Na vorig seizoen kwam de KNVB met goed nieuws naar buiten. Het aantal incidenten op het voetbalveld was met vijftien procent afgenomen. Hier was Punt uiteraard ook erg blij mee. Punt: “De dood van Richard Nieuwenhuizen heeft er voor gezorgd dat er wat in de kopjes van spelers, trainers en clubs is gaan spelen. Jammer dat daar zo’n incident voor nodig. De media pakt het nu wel massaal op als er een scheidsrechter mishandeld wordt. Vroeger gebeurde dat zelden.”

Punt merkt wel dat er een hoop veranderd is in vergelijking met vroeger. Punt: “Vroeger werden scheidsrechter wel een uitgescholden, maar ik kan me niet herinneren dat er een scheidsrechter in elkaar geslagen is.” Volgens Punt heeft dit onder andere te maken met de opvoeding van de spelers, trainers en supporters. Ook heeft de rol van de arbiter hier mee te maken. Punt: “Soms moet je Oost en West-Indisch doof zijn om de vlam niet in de pan te laten staan. Of juist op z’n Amsterdams iemand een uitbrander geven. Je moet de situatie goed aanvoelen en daarop inspelen.”

Naar aanleiding van het interview van Tim van Boxtel

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)