SDO verovert koppositie door overwinning op Hoogeveen

SDO heeft zeer belangrijke zaken gedaan in de zondag Hoofdklasse. In een rechtstreeks duel om de koppositie versloegen de Bussumers koploper Hoogeveen met 4-3 dankzij een late treffer van Joost Heerschop. Door deze overwinning gaat SDO nu voor het eerst in de clubgeschiedenis aan de leiding in de Hoofdklasse.

Net als vorige week tegen RKZVC begon SDO weer erg sterk aan het duel. Dit resulteerde al na twee minuten in een voorsprong. Glenn Hemmers schatte een steekpass van Desley Groenewegen op waarde. De aanvallende middenvelder nam de bal mee, twijfelde oog-in-oog met doelman Kevin Borgman niet en schoot de bal keurig in de verre hoek. Drie minuten later werd het zelfs 2-0. Rechtsbuiten Joost Heerschop leverde de bal panklaar af bij Jesse van Huisstede, wiens directe inzet via doelman Borgman in het doel verdween.

SDO leek na deze bliksemstart op rozen te zitten. De voorsprong verbloemde echter het voetballende overwicht dat Hoogeveen in het eerste bedrijf had. Dit leidde tot een aantal goede mogelijkheden en uiteindelijk in de achttiende minuut tot de aansluitingstreffer. Daniel Manning controleerde een diepe bal van achteruit, omspeelde doelman Rolf Hazelaar en kon de bal vervolgens in een leeg doel binnenschieten.

Hoogeveen slaagde erin het goede spel door te zetten en maakte nadrukkelijk aanspraak op de gelijkmaker. Toch viel de goal na 26 minuten weer aan de andere kant. Een vrije trap van Hemmers belandde via het hoofd van Niels Irik en de handen van de Hoogeveense doelman in het net: 3-1. Hoogeveen leek wederom niet aangedaan door de tegengoal en zette, aan de hand van de goed spelende aanvoerder Thomas Reijnders, het overwicht voort. Op slag van rust resulteerde dat voor de tweede keer in de aansluiting, nadat Tom Heerkes een corner binnen kopte: 3-2.

Reijnders stond vlak na de hervatting wederom centraal. Ditmaal was het echter niet zijn goede spel dat de aandacht trok. Een overtreding op Dino van Essen leidde tot zijn tweede gele kaart, waardoor de spelmaker moest vertrekken. Toch kwam Hoogeveen vrij snel na de rode kaart op gelijke hoogte. Een vrije trap verdween door een ongelukkig eigen doelpunt achter doelman Hazelaar.

Ondanks het numerieke overwicht slaagde SDO er in de tweede helft niet in de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Omdat ook Hoogeveen niet meer in staat was om het spel te maken, voltrok de tweede helft zich lange tijd zonder noemenswaardige mogelijkheden. Pas nadat SDO-trainer Koen Janssen in de 78ste minuut rechtsback Dino van Essen naar de kant had gehaald voor aanvaller Roy van Essen, slaagden de Bussumers erin de druk enigszins op te voeren.

Het duel leek desondanks uit te draaien op een gelijkspel, totdat Rowell van der Meer de bal in negentigste minuut voorzette. In eerste instantie kopte Joost Heerschop de bal via zijn tegenstander omhoog, maar daarna was hij er als de kippen bij om de tweede bal wel achter Borgman te koppen: 4-3.

Volgende week staat voor SDO de laatste wedstrijd voor de winterstop op het programma. Be Quick 1887 is dan de tegenstander. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag Hoofdklasse.