SDZ door winst op Ilpendam in beslissingswedstrijd kampioen

Trainer Ron van der Velde had zich geen beter afscheid kunnen voorstellen. De trainer nam zondag afscheid van SDZ met het kampioenschap in de zondag vierde klasse E door in de beslissingswedstrijd bij OSV Ilpendam met 4-3 te verslaan.

SDZ kreeg al vroeg in de wedstrijd een flinke klap te verwerken. Een vrije trap van Bas Grootes verdween op magistrale wijze achter doelman Mitch van Dijk, waardoor de ploeg uit Amsterdam-West al na vier minuten tegen een achterstand aankeek. Toch duurde het niet lang voordat het orde op zaken stelde. Op aangeven van Dylan van Holten schoot Tim Klaasen-Bos de bal uit een lastige hoek snoeihard achter doelman Roy Eikelboom voor de 1-1.

Beide ploegen begonnen erg rommelig aan het duel. Na de gelijkmaker kreeg opnieuw Klaasen-Bos de kans om zijn ploeg aan de leiding te brengen en ook Ilpendammer Frank Bos was dicht bij de voorsprong. Met tien minuten op de klok kwam SDZ beter in haar spel en nam het heft in handen. Een schot van Anouar Boussatta werd in eerste instantie nog gekeerd door Eikelboom, in de rebound zorgde Guy Schouten alsnog voor de 2-1.

SDZ pakte door en maakte vooral goed gebruik van de snelheid die het tot haar beschikking heeft. In rap tempo beloonden de Amsterdammers zichzelf. Klaasen-Bos maakte in de 27ste minuut na goed doorzetten de 3-1 en twee minuten later leek Boussatta het duel met de 4-1 (intikker van dichtbij) vroegtijdig te beslissen. Toch kwam Ilpendam vlak voor rust weer iets dichterbij nadat Sabeur Mhedbi uit een hoekschop raak kopte: 4-2.

Hoewel de tweede helft een stuk minder spectaculair was, waren er ook in het tweede bedrijf voldoende kansen voor beide ploegen die aan het massaal toegestroomde publiek een zeer open wedstrijd lieten zien. Tim Klaasen-Bos kon het duel in de 49ste minuut definitief in het slot gooien, maar de spits van SDZ moest ditmaal zijn meerdere erkennen in Eikelboom. Daarna liet Ilpendam zien dat het nog twee doelpunten goed te maken had. De bezoekers gaven de hoop niet op en gingen al vroeg in de tweede helft alles-of-niets spelen. SDZ ontsnapte in eerste instantie nog aan de aansluitingstreffer toen een kopbal van Jordy Blom niet in de goal verdween, waarna het in de 65ste minuut alsnog raak was voor Ilpendam dankzij diezelfde Blom: 4-3.

SDZ probeerde met man en macht de voorsprong te verdedigen en dat koste duidelijk veel kracht. Veel spelers lagen met kramp op de grond en met nog een half uur op de klok liepen zij op het achterste van hun tenen. Ilpendam drong steeds verder aan, terwijl SDZ het moest doen met goede mogelijkheden uit de omschakeling. Schouten was tot tweemaal toe dichtbij de bevrijdende 5-3, maar zijn pogingen verdwenen aan de verkeerde kant van de paal. Wat volgde was een zinderende slotfase waarin SDZ met hangen en wurgen op de been bleef. Frank Bos schoot de bal in kansrijke positie over de goal heen en een doelpunt van Mike Postma in de tachtigste minuut werd door scheidsrechter Krop afgekeurd wegens hands.

Ondanks spannende momenten voor de goal bleef SDZ op de been en zijn zij door de 4-3 overwinning de kampioen van de zondag vierde klasse E. Ilpendam moet in de nacompetitie promotie zien te bewerkstelligen. Morgen een uitgebreide samenvatting en reacties na het kampioenschap.

Verslag: Jurgen Boegborn