Seizoen van Swift dreigt als een nachtkaars uit te gaan

Even werd er bij zaterdag Hoofdklasser Swift gesproken over een mogelijk nacompetitieticket voor promotie. Een lange ongeslagen reeks in dit kalenderjaar versterkte de hoop, maar twee verliespartijen op rij hebben die weer doen vervliegen. De 1-3 nederlaag tegen Zwaluwen lijkt overal een einde te hebben gemaakt.

Fidel Yilmaz is misschien wel de verpersoonlijking van het Swift van dit seizoen. Hij had wat opstartproblemen na een zware knieblessure, viel rond de winterstop uit met een gebroken hand en eenmaal terug in de spits begon het te lopen bij de Amsterdammers. Tot de laatste weken. Erg ongelukkig, noemt hij dit seizoen zelf. “In de eerste seizoenshelft konden we de wedstrijden er niet uitslepen. De tweede seizoenshelft startten we geweldig tegen de topploegen, maar nu gaat het als nachtkaars uit. Echt ongekend.”

Yilmaz begon tegen Zwaluwen, dat bij winst gepasseerd kon worden op de ranglijst, samen met Guido de Graaf in de aanval. Vanwege absenties van Ron Rosenhart (geblesseerd) en Max van Wakeren (weekend weg) koos trainer Bart Logchies voor een 4-4-2 formatie. Hoewel het in het begin wat onwennig leek, kwam de thuisploeg na een kwartier aan de leiding. Uit een voorzet van Jesse Dingjan kopte Yilmaz goed raak: 1-0.

Een domper was dat de Amsterdammers de bezoekers vrij snel terug in de wedstrijd lieten komen. De pijlsnelle Joseph Gonsalves omspeelde doelman Joost Meendering voor de 1-1. “Dat ging gewoon te makkelijk”, ergerde Yilmaz zich. De aanvaller leek na de rust op weg naar de 2-1, maar een twee-tegen-één-situatie met De Graaf werd verkeerd uitgespeeld. Die aanval bleek typerend voor de rest van de tweede helft, en eigenlijk ook de hele wedstrijd. “Het was gewoon ‘net niet’.”

In de slotfase stelde Zwaluwen, onder leiding van Danny Schenkel (volgend seizoen trainer van Ajax Vrouwen, red.), orde op zaken. Invaller Sten Wever kreeg een vrije doortocht om de 1-2 te maken en gunde in blessuretijd de 1-3 aan de meegelopen Raoul Gillet. “Na de 1-2 hadden we al geen recht meer op een punt. Ik weet niet wat het was. Het lag niet zozeer aan de formatie, het was ook onrustig. Teveel lange ballen”, vervolgde Yilmaz. “Niet dat Zwaluwen veel bijzonders deed, maar wel keihard bikkelen voor elke bal en net wat scherper.”

Door de nederlaag zakte Swift naar de tiende plek. Gezien de ruime marge met de onderste regionen – negen punten boven de nacompetitiestreep – lijken de Amsterdammers zich geen zorgen te maken over die gevaren. De achterstand op de top-4 is vijf punten. Wel staan hier nog vijf teams tussen. Alleen winst op Jong FC Den Bosch volgende week kan nog een sprankje terugbrengen. Anders dooft de nachtkaars heel snel.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse.