SELECTIE: ‘Eerst een betere wereld, dan voetballen met ambitie’. Sport Club Urban stelt zijn doelen scherp

In Amsterdam is een nieuwe voetbalclub opgericht. De naam van de nieuwe vereniging is Sport Club Urban. Mira Mellema is de kersverse voorzitter van de nieuwbakken voetbalvereniging. Volgens de preses gaat de club aankomend seizoen starten met drie seniorenteams, maar de dromen en ambities reiken verder. ,,We willen kampioen worden met het eerste elftal”, klinkt het dapper uit de mond van de goed ‘gebekte’ voorzitter. Het is de bedoeling dat SC Urban gebruik gaat maken van de bestaande accommodatie waar de Urban Talent Academy is gevestigd, aan de Bok de Korverweg, in het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.

Eigen plek bieden

In een tijd dat in het rijke Nederland (veel) onzichtbare armoede heerst en meerdere verenigingen het lastig hebben om hun hoofd boven water te houden, zelfs een leegloop aan leden bij de kleine verenigingen aan de orde is, lijkt het op voorhand een gewaagde onderneming om een fonkelnieuwe vereniging uit de grond te stampen. Voorzitter Mellema kijkt daar anders tegenaan. ,,Onze doelgroep zijn de mensen die bij andere verenigingen of scholen geen juist plekje kunnen krijgen. Daar hebben wij wel plaats voor. Natuurlijk, ze zijn overal welkom wordt er gezegd, maar de extra begeleiding ontbreekt. Voor een gemiddeld kind in Amsterdam is er veel; goede verenigingen en goede scholen. Onze doelgroepen zijn kinderen uit speciaal onderwijs of geen onderwijs meer volgen. Ook kinderen die in armoede leven is een doelgroep. Of kinderen uit gescheiden gezinnen, die tussen de wal en het schip zijn gevallen. Wij willen de mensen hun eigen waarde geven. Dat ze meer kunnen dan ze is verteld. En daar hebben wij wél de professionele begeleiding voor.”

Familiegevoel

Urban begint met drie senioren teams, waarvan het eerste elftal uit gaat komen in de zaterdag vijfde klasse B. Daarin komt de ploeg van hoofdcoach John Limon en veldtrainer Donny Kessing uit tegen onder andere Germaan/ De Eland, Overbos en ZSGOWMS. Mellema: “We willen terug naar een vereniging zoals het vroeger was. De familieclub 2.0, waar kinderen ook lekker kunnen hangen. We willen méér zijn dan alleen een voetbalclub. Een plek om naar toe te gaan, waar onze leden bekend zijn en herkend worden. Waar gratis gezonde voeding op tafel staat, maar waar ze ook een patatje kunnen kopen. Dat hoort ook bij het voetbal en de voetbalcultuur. En, waar iedereen welkom is. We willen een gemixte club van alle culturen worden. De senioren teams bestaan uit mensen die bij ons werken (Urban Talent Academy, red.), familie, vrienden en een vriendenteam dat geen plek meer had en bij ons aansluit.”

Jeugd

Voetbalclubs zijn vandaag de dag niet toegerust op kinderen die speciale aandacht behoeven. Soms zelfs mensen die stoornissen hebben, krijgen niet de juiste aandacht maar willen wel voetballen. ,,Dat heeft een andere aanpak nodig”, vind Mellema. ,,Kinderen en jongeren zijn al genoeg weggestuurd bij andere verenigingen. We willen na aankomend seizoen pas starten met competitievoetbal bij de jeugdteams. We gaan na de zomervakantie wel beginnen met het trainen van jeugdspelers. Investeren in de basiszaken, die horen bij het voetballen. Die krijgen veel aandacht. Van spelregels tot bepaalde gedragsregels tegenover tegenstander en scheidsrechter. Het gaat bij ons heel breed, niet alleen maar over techniek en tactiek. Als ze er klaar voor zijn, stromen ze de competitie in en gaan ze voor het ‘echie’ spelen. We willen ze eerst goed voorbereiden. De seniorenspelers die bij ons voetballen, krijgen een dubbelrol. Dat weten ze ook, dat is een verplichting. Het zijn voornamelijk professionals die de begeleiding gaan oppakken, en zoals gezegd niet alleen maar gericht op voetbal. Uiteindelijk proberen we ook de kinderen uit de groep van de verlengde schooldag lid te laten worden en we zijn bezig met een G-team.”

Steun

Hoe zit het dan financieel in elkaar? ,,We willen een eigen plek en doordat we duurzaam gaan bouwen is er een klein subsidie potje. Verder moeten we zoals elke vereniging in Nederland onze eigen broek ophouden. Wij doen het iets anders dan anderen, omdat we sociaal maatschappelijk ondernemen. We hebben zelf een bus aangeschaft, voor het vervoer naar uitwedstrijden. We geven certificaten uit, zo proberen we op een creatieve manier aan inkomsten te komen.”

Ouderwets Amsterdam

Amsterdam had vroeger een fantastische mix van lokale ondernemers en excentriekelingen. In Amsterdam was het vroeger leuk om tijd door te brengen. De lokale bevolking was hilarisch, waren geweldige verhalenvertellers en natuurlijk de typische humor. ,,Wij zijn die lokale mensen. We zijn gewoon Amsterdammers die op zoek zijn naar de gezelligheid van vroeger. Een pan macaroni op tafel. Kinderen krijgen bij ons een bord met lekker warm eten en wat fruit. Kun je je inbeelden dat kinderen die bij ons nu op zomerkamp zijn en sjoelbakken zien staan, daar nog nooit mee hebben gespeeld? Waar ze het bestaan niet eens van wisten? Het gaat bij ons om een ‘simpel’ stukje aandacht en de huiskamer gezelligheid.”

Selectie 2023-2024

Voornaam Achternaam Vorige club
Alex Shenouda Abrahim Sv Parkstad
Sander Aznar Martinez SMVC Fair Play
Ilmo Boode Geen club
Aniss Bourajjaj Sv Parkstad
Sem Bushnell Sv Parkstad
X.E. Dubois Geen club
Anouar el Haichar Atletico Amsterdam
Lemi  Gom, van Sv Parkstad
Cherisio Goudland Sv Parkstad
Fernon Haselhoef Geen club
Lendll Keizerweerd United DAVO
Brian Kessing Sv Parkstad
Joshua Koene Sv Parkstad
Kassem Lahmaj Sv Parkstad
Jamal Limon Sv Parkstad
Omar Limon Sv Parkstad
Nesta Macdonald Sv Parkstad
Jayson Sambo Sv Parkstad
Chester Stewart Sv Parkstad
Yosef Tecleab Sv Parkstad
Ricardo Tiel, van Sv Parkstad
Guininhio Wong Fat Real Sranang
Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)