Simsek (Zwanenburg) beklaagt zich over nacompetitiesysteem

Na afloop van het 1-1 gelijkspel tussen Zwanenburg en Saenden ging het meer over het vervolg van de nacompetitie dan de uitslag. Een simpele rekensom van Zwanenburg-trainer Mehmet Simsek leerde hem dat wanneer zijn ploeg volgende week van Wijk aan Zee wint, zij promotie naar de derde klasse niet in eigen hand hebben. “Het nacompetitiesysteem is niet waterdicht en deugt niet.”

Vlak voor tijd gaf de vierdeklasser een 1-0 voorsprong (doelpunt van Tim Hollander) uit handen nadat scheidsrechter Has bij een overtreding op doelman René Jonker door liet gaan en Giorgio Bartelink hiervan profiteerde: 1-1. “Wij verdienden om te winnen, al moet ik wel zeggen dat de scheidsrechter voor de rest een prima wedstrijd floot”, zegt Simsek. De daaropvolgende strafschoppen, voor het geval twee ploegen op gelijke hoogte eindigen in een poule van drie teams, werden door Zwanenburg gewonnen. Jonker pakte er twee, de thuisploeg schoot alles raak: 5-3.

Door het winnen van de strafschoppen dacht Zwanenburg als winnaar aangemerkt te worden bij dit duel. Dat zou immers van invloed zijn op het verdere nacompetitieverloop. “Daar gingen wij ook vanuit, maar volgens de regels ging het om de stand na negentig minuten. In zo’n geval zouden de strafschoppen doorslaggevend moeten zijn. Waarom neem je die anders?!”

Nu moet Zwanenburg volgende week op bezoek bij Wijk aan Zee. Wanneer de vierdeklasser wint, is Wijk aan Zee direct uitgeschakeld en dus gedegradeerd. “Dan kan Saenden het een week later bijvoorbeeld op een akkoordje gooien, omdat zij slechts één doelpunt meer dan ons nodig hebben of geeft Wijk aan Zee automatisch niet meer alles. Daarmee werk je competitievervalsing in de hand. Het is een ‘wat als’-scenario, maar het is een hele slechte zaak dat het nacompetitiesysteem niet waterdicht is. Het deugt niet.”

Het frustreert de oefenmeester dat zijn ploeg bij winst volgende week promotie naar de derde klasse niet in eigen hand zou hebben. “De KNVB zegt dat wij het ’thuisvoordeel’ hebben en ondanks dat niet gewonnen. Maar je kan niet van een eerlijk thuisvoordeel spreken met slechts één thuis- en uitwedstrijd. Dan moet je de hele nacompetitie opzetten met . Dat ‘voordeel’ is grote lariekoek.”

Simsek wil in gesprek gaan met de KNVB. Hij sprak met de scheidsrechter, de trainer van Saenden en meerdere collega-trainers. Allemaal onderstreepten ze zijn punt. “De KNVB moet niet alleen naar het eindresultaat, dat er uiteindelijk een ploeg promoveert, maar naar de hele opzet kijken. Nu zitten wij bij winst volgende week over twee weken te beven wat er gaat gebeuren, omdat wij daar afhankelijk van zijn. Ik hoop dat hier wat aan gedaan wordt. Een jaar lang werk je hier keihard voor en dan ben je uiteindelijk afhankelijk van een oneerlijk systeem. Dat vind ik niet kunnen.”

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma in de nacompetitie zondag.

Archieffoto boven: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)