Slechts tien beloftenteams willen meedoen in amateurcompetitie

De competities van het Nederlandse amateur- en betaald voetbal worden met ingang van het seizoen 2016/2017 met elkaar verbonden. De KNVB is al jaren een groot voorstander van het invoeren van een nieuwe competitiestructuur waarbij er een natuurlijke doorstroming plaatsvindt tussen de clubs uit het amateur- en betaald voetbal. Op advies van het Technisch Platform KNVB zullen beloftenteams, die op dit moment nog uitkomen in een gesloten competitie, onderdeel worden van reguliere competities waardoor ze tegen betere tegenstanders uitkomen en zich beter zullen ontwikkelen.

De betaald voetbalorganisaties hadden tot 1 maart de mogelijkheid om aan te geven of zij met hun beloftenteams wilden instromen. Inmiddels hebben Almere City, Brabant United, De Graafschap, FC Groningen, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, Vitesse, Volendam, AZ en Achilles 29 aangegeven hun beloftenteam in te willen schrijven voor de nieuwe competitiestructuur. De beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente komen momenteel al uit in de Jupiler League.

De KNVB gaat nu hard aan de slag om een definitieve inrichting van de competitie te maken voor aankomend seizoen waarmee de volgende stap is gezet naar het verbeteren van de toekomst van het Nederlands voetbal. Volgens de KNVB toont het aantal clubs dat zich heeft ingeschreven de meerwaarde van het plan en zal de open competitiestructuur ervoor zorgen dat er geen kunstmatige scheiding is tussen top- en breedtesport. In landen zoals Duitsland, Spanje en Portugal heeft het toelaten van beloftenteams al aantoonbare resultaten opgeleverd. De KNVB is op dit moment druk bezig om te kijken hoe de competitie er vanaf het seizoen 2016/2017 precies komt uit te zien. De voetbalbond hoopt hier zo snel mogelijk duidelijkheid over te geven.

Verslag Jurgen Boegborn

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!