Sluw JOS Watergraafsmeer trekt overwinning over de streep

JOS Watergraafsmeer heeft het uitduel in de zondag Derde Divisie tegen Gemert gewonnen. De spelers van trainer/coach Cor ten Bosch wisten thuisploeg Gemert knap het zwijgen op te opleggen en met een 1-2 winst richting Amsterdam terug te keren.

Gemert was vorige week prima gestart in de competitie door met 1-2 te winnen bij O.S.S.’20. JOS pakte een punt op eigen veld tegen Blauw-Geel ’38 (0-0). Vorig seizoen won Gemert in twee doelpuntrijke duels het onderlinge treffen op eigen veld met 4-3 en in Amsterdam werd het 2-3.

Vertraging

Een uur later dan gepland, doordat de spelersbus van JOS volledig vast kwam te staan in het drukke verkeer bij Gorinchem en een mooie minuut stilte ter nagedachtenis aan Jeroen Vonk, gaf arbiter Johan Jensch het startsein. Coach ten Bosch had zijn ploeg in elke linie op enkele plaatsen gewijzigd ten opzichtige van de seizoen opening tegen Blauw-Geel ’38. Na vier minuten diende zich al een eerste kansje aan voor de thuisclub. Yentl Meyssen stak Jorzolino Falkenstein weg, maar de inzet werd vakkundig gestuit door keeper Edwin Sudibyo. De toon was gezet.

Gemert domineerde wat meer in het eerste kwartier, maar wist nauwelijks een echte kans te creëren. Toch wist de thuisclub te scoren via Jasper Waalkens. De voormalig profvoetballer van onder andere PSV, Willem II en amateurgigant sv Spakenburg draaide een vrije trap van een metertje of 20 tegen de touwen achter Sudibyo: 1-0. Gemert rook in deze fase dat er meer inzit en binnen een paar minuten kopt Bram Jacobs op de binnenkant paal. JOS pakt het initiatief over en komt er een aantal keren erg dreigend uit, maar vond vooralsnog Gemert doelman Stefan Tielemans op het pad.

Na ruim een half uur komt JOS langszij. Het liet de thuisploeg eventjes aan de bal. Bij balverovering op het middenveld werd de passing rondom de 16 meter op waarde geschat, Hanne Hagary maakte zeer beheerst de 1-1. Kort voor rust komt JOS zelf goed weg; uit een corner van Gemert’s hoofdrolspeler Waalkens is Joey Verhoeven akelig dichtbij de 2-1. De rebound gaat over het doel. Ruststand 1-1.

Cruciale redding

In het tweede bedrijf werden wat andere ingrediënten gebruikt. Hoewel Jos even stroef startte ging het spel over en weer. Het zet de thuisploeg aan de bal onder druk en weet de bal sneller en ook vaker te veroveren bij balverlies. Gemert speelt nu aanmerkelijk minder onder de druk van JOS uit en in deze fase moet JOS toeslaan. Maar, het is de thuisploeg dat een enorme kans krijgt. Weer via Waalkens en een fantastische redding van doelman Sudibyo, punt van de schoen, behoedt JOS van een achterstand. Kort daarna gaat de bal nog een keer voorlangs bij het doel van JOS. De uitbraken en wisselende druk op de helft van Gemert bleven echter levensgevaarlijk. Dat bewijst Revellinio Slijters die met een geweldige stift op de lat de 1-2 op de schoen had. Daaraan vooraf ging een weergaloze individuele actie.

Ook de laatste fase van de wedstrijd blijft enerverend, want invaller Amine Ennali had de 1-2 voor het inschieten. Hij doet dat niet en zo blijft het spannend op deze mooie zomer-zondagmiddag. Uiteindelijk komt JOS tóch op voorsprong, luttele minuten nadat het verzuimde de 1-2 te maken. Raven Bergwijn schiet de Amsterdammers brutaal op voorspong. Meerdere pogingen en een 1:2 combinatie met Hanne Hagary gingen daar aan vooraf. Het elftal van ten Bosch kon daarna niet anders en verdedigde zijn voorsprong zoals een geslepen ploeg (in wording) betaamt. Bijna bracht opnieuw Bergwijn JOS op 1-3, kort voor de blessuretijd belandde zijn bal in het zijnet. Gemert, duidelijk not amused over het verloop, liep in de eindfase tegen meerdere gele kaarten aan. Een allerlaatste eindoffensief bleef uit. JOS voert nog enkele wisselingen door. Trainer Reinald Boeren van Gemert kreeg in de blessuretijd rood gepresenteerd en bij dat feit bleef het. Jos wint, mocht daarmee drie punten bijschrijven en klimt daardoor gestaag op de ranglijst.

Trainer/coach Cor ten Bosch na afloop van de wedstrijd: “Een heel mooie collectieve overwinning. Het was een rare emotionele week met als middelpunt Jeroen Vonk. Het speelt natuurlijk in de hoofden van de jongens rond. Daar kun je niets aan doen. Dan zit je vervolgens vanochtend/ vanmiddag 3.5 uur in de bus. En als we dan vervolgens een wedstrijd van goed niveau laten zien, stemt me dat gelukkig. Qua kansen was de verhouding gelijk, wij waren iets meer gelukkig vandaag”.

Volgende week zondag 4 september speelt JOS de derde competitiewedstrijd op sportpark Drie Brug tegen Baronie (aanvang: 14.00 uur) en gaat dan op zoek naar de eerste thuisoverwinning van dit seizoen. Bekijk hier alle uitslagen, stand en programma in de Derde Divisie Zondag