Smeets (Ajax) blikt uitgebreid vooruit op nieuwe seizoen

Jorg Smeets start eind juli met Ajax de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De oefenmeester neemt bij het uit de Topklasse gedegradeerde Ajax de plaats in van Bart Logchies. Smeets komt over van eersteklasser Zuidvogels. Astrid Karsten kijkt vooruit met de oefenmeester.

Smeets staat komend jaar aan het roer bij een totaal ander type club. “Bij Zuidvogels hield ik altijd een paar plekken vrij in de selectie, omdat je wist of er iets aankwam uit het tweede of de A1. Bij Ajax zijn er maar twee teams. Je hebt een groep van 38 tot 40 spelers nodig om daar een heel seizoen mee te kunnen draaien. Een van de ambities is om meer continuïteit te waarborgen. Zodat je niet ieder seizoen twaalf tot vijftien nieuwe spelers hoeft vast te leggen. Ik heb zelf getekend voor twee jaar. Bij mijn vorige clubs heb ik ook altijd lang gezeten (zeven jaar NVC, 5 jaar Zuidvogels red.) Ik wil echt iets kunnen opbouwen voor de lange termijn.”

Dat is niet de enige ambitie van de amateur-tak op de Toekomst. “We hopen zo snel mogelijk te kunnen terugkeren in de Topklasse en willen in ieder geval meedoen om de bovenste plaatsen in de hoofdklasse.” En dat dan ook nog met het stokpaardje van Smeets: “Aanvallend, aantrekkelijk voetbal spelen, vanuit het idee van balbezit, in plaats van achter de bal aan te lopen.” Een typische Ajax-filosofie, maar wat is eigenlijk de potentie van een groep zonder jeugd-aanwas?

“De ploeg bestaat uit een aantal ex-profvoetballers, aangevuld met talentvolle jongere spelers. Jongens die na de Ajax-jeugd zijn uitgewaaierd, ervaring hebben opgedaan bij profclubs en op deze manier terug willen keren bij Ajax bijvoorbeeld.”

“Het is echt niet zo dat de Ajax-amateurs alleen maar bestaat uit uitgerangeerde spelers die nog lekker een beetje willen meevoetballen op een behoorlijk niveau. De ploeg wil net als ik juist presteren, zien wat het hoogst haalbare is. En van daaruit kijken of er nog iets mogelijk is bij een profclub.”

“Een ploeg opbouwen zonder jeugd is inderdaad heel anders dan ik gewend ben. Maar dat lijkt me juist goed voor mijn ontwikkeling als trainer. Het draait nu veel meer om de prestaties. Dat geeft een heel andere druk.”

Een niveau hoger, een ander soort ploeg, meer verwachtingen en grote ambities. Smeets doet er niet al te bijzonder over. “Ik werk nog steeds fulltime. Eigenlijk komt alleen de maandagavond er als extra trainingsavond bij. Verder verandert er niet zo veel. Uiteindelijk blijft het een amateursteam en heb je rekening te houden met werk en andere activiteiten van spelers en staf. Ik heb nog genoeg tijd om dingen met mijn gezin te doen in ieder geval hoor!”

Verslag Astrid Karsten
Foto: Ajax.nl

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)