Home / Algemeen / Snel behoefte aan een extra ondersteuningspakket voor amateurclubs
veld

Snel behoefte aan een extra ondersteuningspakket voor amateurclubs

De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) heeft een voorstel gedaan aan rijksoverheid om snel financiële steun te regelen voor amateurclubs. De brief is gericht aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de vereniging van Nederlandse Gemeenten, de vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer en de Vereniging Sport en Gemeenten.

BAV heeft een enquête uitgezet onder haar plusminus 1.600 leden, waaruit blijkt dat haast 30 procent van de amateurclubs vreest voor het voortbestaan door de tweede lockdown. Sporters boven de 18 jaar mogen trainen, maar niet met meer dan 4 personen. Daarnaast blijven de sportkantines, kleedkamers en douches gesloten en is publiek niet welkom. Momenteel omschrijft bijna 40 procent van de amateur voetbalverenigingen de financiële positie als zorgelijk. Het BAV stuurt aan op een noodpakket. Dit moet er zo snel mogelijk komen, voordat de amateurclubs omvallen. 

Niet alleen het voetbal is getroffen. Ook bij andere sporten hakken de maatregelen er in. Zo komt bij veel handbalverenigingen meer dan de helft van de inkomsten uit de baromzet en zijn er geen inkomsten meer vanuit betalend publiek. Ook de hockey heeft het zwaar. Het kabinet heeft aangegeven extra geld beschikbaar te stellen voor sportverenigingen die een onevenredig harde klap hebben gekregen door de recente maatregelen. 

De maatregelen zijn niet alleen schadelijk voor de financiële situatie van verenigingen, maar ook tast dit het clubgevoel aan. Leden kunnen sporten maar van alles eromheen blijft niets over. Ook dat is belangrijk en juist zo uniek aan het Nederlandse verenigingensysteem. Amateurclubs geven aan dat het te hopen is dat dit effect niet blijvend is, want nieuwe leden kunnen zo bijvoorbeeld veel minder goed zien dat een voetbalclub afhankelijk is van de mensen die deze samen draaiende houden.

Het is erg belangrijk dat leden zich aan de coronaregels houden, want met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de situatie kan veranderen. Veel verenigingen hebben vrijwillige coronacoördinatoren en ook wordt er een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de leden. Zo ondersteunt een gezonde leefstijl de weerstand en zijn er ook supplementen die sporters kunnen nemen voor een beter afweersysteem. Van ijzer is bijvoorbeeld bekend dat het mensen minder vatbaar maakt voor infecties, in het bijzonder voor luchtweginfecties. Ook vitamine B, C en D hebben een positieve invloed op de weerstand. 

Dit sport-specifieke steunpakket wordt aangepast en nogmaals opengesteld voor de periode van 1 oktober tot en met 31 december. Er is een bedrag van 60 miljoen vrijgemaakt voor extra steun aan sportverenigingen. Het kabinet erkent hiermee het enorme maatschappelijke belang dat het verenigingsleven heeft in Nederland. Dit pakket is hard nodig voor voetbalverenigingen en andere amateurverenigingen die een hoop onmisbare inkomsten mislopen door de gedeeltelijke lockdown die is opgelegd vanuit de overheid. De maatregelen die het kabinet 27 oktober heeft aangekondigd, vormen een aanvulling op het derde steunpakket.

Send this to a friend