Home / slideshow / Spartaan Kharchouch op de weg terug: “In de Eredivisie gaat het allemaal een tikkie sneller”
Reda Kharchouch

Spartaan Kharchouch op de weg terug: “In de Eredivisie gaat het allemaal een tikkie sneller”

Reda Kharchouch kon zijn geluk niet op toen hij afgelopen zomer een contract ondertekende bij Sparta Rotterdam. De aanvaller kreeg de kans om zijn kwaliteiten in de Eredivisie te laten zien, maar door een blessure moesten zijn doelstellingen tijdelijk in de ijskast. Inmiddels is hij op de weg terug en maakt hij zijn minuten als invaller.

De Amsterdammer liep op de tweede training van de voorbereiding al tegen een blessure aan. Beide partijen wilden het kwetsuur eerst aankijken, maar later besloten ze alsnog voor een operatie te kiezen. Kharchouch stond uiteindelijk zo’n 4,5 maand buitenspel. Eind november maakte hij op bezoek bij PSV zijn Eredivisie-debuut. “Het gaat allemaal een tikkie sneller dan voorheen, maar dat was ook bij de overstap van OFC naar Telstar het geval”, vertelt Kharchouch over de eerste maanden op het hoogste niveau van Nederland. “Hoewel mijn teamgenoten een voorbereiding hadden met wedstrijden, heb ik die dit seizoen gemist. Daarom moet ik momenteel in competitieduels minuten maken.” Kharchouch voelt zich fysiek uitstekend, maar conditioneel heeft hij nog voldoende te winnen. “Ik mis simpelweg wedstrijdritme. Dat merk ik bijvoorbeeld aan mijn concentratie als ik aan de bal ben. Normaal ben ik een bluffer die een actie maakt en zijn tegenstander omspeelt, maar nu duurt dat net een fractie te lang. Het heeft allemaal met ritme te maken.”

Kharchouch maakte zaterdagavond zijn eerste Eredivisie-goal. In de thuiswedstrijd tegen PSV mocht hij een half uur voor tijd invallen voor Deroy Duarte. “Twee maanden geleden maakte ik tegen dezelfde ploeg nog mijn debuut. Ik merk dat ik inmiddels een andere speler ben. Dan gaat het niet per definitie om kwaliteit, maar meer om het ritme dat ik al meer heb.” De Spartaan merkt dat een wedstrijd tegen PSV andere aspecten van het elftal vraagt. “De bal gaat sneller rond en de tegenstander is natuurlijk tactischer en beter. Maar eerlijk gezegd kwamen we als Sparta niet veel tekort.” Drie minuten voor tijd kregen de Rotterdammers een penalty en mocht Kharchouch achter de bal plaatsnemen. “Elke aanvaller wil uiteraard doelpunten maken. Er is niets prettiger dan van die hatelijk nul af te komen, dus de treffer gaf me een dubbel goed gevoel.” Over de één-tegen-één situatie met PSV-goailie Yvon Mvogo, waarbij Kharchouch miste, is hij minder tevreden. “Ik had in die situatie net teveel tijd nodig. Dat heeft wederom met ritme te maken.”

Voorlopig moet de voormalig speler van onder meer sv Diemen, Ajax Zaterdag en OFC het hebben van invalbeurten. Het doet Kharchouch daarbij goed dat de technische staf vertrouwen in hem blijft houden. “Zij weten wat mijn kwaliteiten zijn, omdat ze vorig seizoen zeker tien tot twaalf wedstrijden van mij bekeken. Ze weten daardoor wie ik ben en wat ik kan.” Door de coronacrisis kan Sparta tussendoor helaas geen oefenwedstrijden spelen om Kharchouch meer minuten te laten opdoen. “Wél ben ik vaak één van de eerste spelers die mag invallen, waardoor ik alsnog aan mijn minuten kom. Helaas zijn mijn invalbeurten in lege stadions. Natuurlijk is het anders spelen dan met toeschouwers om je heen, want het geeft een andere feeling in een stadion. Aan de andere kant moeten we het ermee doen. Voorlopig moet ik geduld hebben, maar ik weet zeker dat ik een potentiële basisspeler ben.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Orange Pictures

Bestel de Kampioensspecial 2021/2022 voor slechts €6,99

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend