Home / Algemeen / Spitsenduo De Graaf/Esajas helpt AFC aan eerste zege

Spitsenduo De Graaf/Esajas helpt AFC aan eerste zege

Twee spitsen moeten vaak een klik hebben om allebei optimaal te kunnen presteren. Bij tweededivisionist AFC bewezen Eelke de Graaf en Malcolm Esajas een prima samenwerking te hebben. Met beiden een doelpunt was het koppel belangrijk in de 2-0 zege op Jong Sparta, de eerste overwinning van dit seizoen.

Na een invalbeurt tegen Achilles’29 drie weken geleden en een goede indruk achtergelaten te hebben op de training, kreeg Esajas bij afwezigheid van Koen Bosma en Tom van den Brink de kans van trainer Ton du Chatinier. De 31-jarige spits, die afgelopen seizoen zonder club zat, wilde zijn basisdebuut direct opluisteren met een treffer. In zijn enthousiasme was de afronding niet altijd naar behoren, tot hij in de dertigste minuut zelf een vrije trap afdwong. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot Esajas de bal door de muur in de verre hoek: 1-0.

De fysieke kracht van De Graaf en beweeglijkheid van Esajas zorgde regelmatig voor problemen bij Jong Sparta. De Rotterdammers waren met een verrassende opstelling naar Amsterdam gekomen, want ten opzichte van een week geleden stonden er een hoop nieuwe namen op het veld. “Opeens toveren ze acht nieuwe spelers voor je neus”, verbaasde Du Chatinier. Zo kwamen onder andere Sander Fischer en Nick Proschwitz over vanuit de A-selectie. “Ik blijf erover zeuren: dat kan allemaal maar..”

AFC kwam in de eerste helft nauwelijks in de problemen en zag De Graaf een paar minuten na rust de voorsprong verdubbelen. Hij kopte raak uit een afgemeten vrije trap van Ilias Zaimi: 2-0. Na ruim een uur spelen kreeg de thuisploeg een tegenslag te verwerken toen Mark van den Boogaart, de beste man van het veld, met een rode kaart moest vertrekken. Hij kwam hard in op Daniël Breedijk, recht voor de ogen van de vierde official.

Esajas en De Graaf werden gewisseld voor respectievelijk Matthijs Jesse en Milan Hoek, om de controle te behouden en in de counter eventueel nog gevaarlijk te kunnen worden. Met een man minder creëerde Jong Sparta de beste kansen, maar het zat Abdoulrahmane Harroui (over) en Lovette Felicia (geblokt) niet mee in de afwerking. Bovendien zag invaller Ibrahim Dervisoglu na het uitkappen van doelman Joey Potveer AFC-verdediger Magid Jansen voor zijn inzet liggen.

Diep in de blessuretijd had Zaimi de 3-0 nog op zijn schoen, alleen redde doelman Alex Craninx goed. Veel maakte het niet uit, want de eerste driepunter was al een feit. Een belangrijke. Volgende week gaan de Amsterdammers op bezoek bij HHC Hardenberg. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.

Foto’s: Richard Maertens

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)