Stevige nederlaag AFC tegen furieus Spakenburg

Zondagkampioen AFC heeft een ontluisterende nederlaag geleden tegen Spakenburg in strijd om het algeheel landskampioenschap bij de amateurs. Na dagen vol overleg en commotie over de speeldata, werd vandaag eindelijk gevoetbald in plaats van gepraat. De uitspraken van trainer Willem Leushuis gedurende de week werden door een aantal Spakenburg supporters opgevat als een aanmoediging om er eens flink tegen aan te gaan.

Hebben de uitspraken Spakenburg in de kaart gespeeld of niet, we zullen het nooit weten maar met 4-1 nam zaterdagkampioen Spakenburg vandaag een flink voorschot op de titel door een goede uitgangspositie te creëren voor de return volgende week zaterdag. Ongetwijfeld tegen een ander AFC vanwege vakanties van een aantal spelers, maar ook dat team zal zijn best doen om voor een verrassing te zorgen. AFC houdt dus de kans om de strijd om het algeheel landskampioenschap positief af te sluiten.

Gemakkelijk zal het niet worden want Spakenburg was vooral de tweede helft de bovenliggende partij. Met goed voetbal en gebruik makend van de ruimte die AFC weggaf werd na de onderbreking in de tweede helft wegens een blessure van scheidsrechter M.Hof verder gegaan met inval scheidsrechter E.ten Horn. Van een koude oorlogsvoering was in de beginfase nauwelijks wat te merken. Beide ploeg probeerden te voetballen. Dat resulteerde na iets meer dan een kwartier spelen in de openingstreffer van KeesTol die de bal beheerst langs keeper Adallaoui schoof: 1-0. Na de rust bleef Spakenburg controle houden over de wedstrijd hetgeen in de 56ste minuut tot een treffer leidde van Edwin Dekkers: 2-0. Een omstreden strafschop zorgde ervoor dat AFC de aansluitingstreffer scoorde via Enrico Patrick: 2-1.

AFC dat leek terug te komen kreeg te maken met de blessure van scheidsrechter Hof waardoor de wedstrijd ruim een kwartier werd onderbroken. Meteen na de hervatting van het spel werd Mark de Loor in stelling gebracht door Kees Tol hetgeen 3-1 betekende. AFC liep daarna conditioneel leeg en kreeg in de slotfase nog de 4-1 om de oren door een treffer van Niels Buijtenhuis na een goed genomen corner. Spakenburg getergd door de uitspraken van trainer Leushuis had sportief wraak genomen. Leushuis zelf wilde na afloop nog kwijt ,,Er komt nog een wedstrijd. Dus er is nog van alles mogelijk. Er zijn wel zeven spelers op vakantie maar dat wil niet zeggen dat alles verloren is. Ondanks het geklungel van de KNVB’’, aldus Leushuis die verder vond dat de wissel van beide scheidsrechters het breekpunt in de wedstrijd was.

Verslag: Freek Louis