Stilte overheerst bij boekpresentatie ‘Wat een kutvoetbal, he?’

Doodstil, dat was het woensdagmiddag toen Alain Nieuwenhuizen het woord nam. De middelste zoon van grensrechter Richard Nieuwhuizen sprak tijdens de drukbezochte presentatie van het boek ‘Wat een kutvoetbal, hè?’ van sportjournalist Maarten Bax kalm, duidelijk en luid. ,,De dood van onze vader doet nog elke dag pijn”, vertelde Alain.

,,We zijn geweldig opgevangen door de mensen van de club”, vervolgde Alain onder toeziend oog van zijn moeder en twee broers. ,,Ik hoop dat door de aangescherpte regels nooit meer iemand zijn vader hoeft te verliezen door zinloos geweld op het voetbalveld.”

De grensrechter, maar bovenal vader en echtgenoot stierf op 2 december 2012, nadat spelers van tegenstander SV Nieuw Sloten B1 hem tijdens het duel met Buitenboys B3 belaagden. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

In het boek blikt Bax chronologisch terug op het afgelopen jaar, waarin de KNVB meer dan ooit bezig was met het thema ‘Respect’ op het voetbalveld. Wat gebeurde er precies op die zondag in december in 2012? Hoe was het voor de familie, de vrijwilligers van de club en andere betrokken om dit te moeten doormaken? Hoe kon zoiets gebeuren? Wat voor rol speelde de KNVB? Al deze vragen komen aan bod in het boek.

De familie Nieuwenhuizen reageerde in eerste instantie terughoudend op het verzoek om mee te werken. ,,De directe aanleiding was de dood van Richard”, legt Bax uit. ,,In januari ontstond het idee voor het boek. In die periode heb ik heel veel gesproken met Rob Mueller (huidige voorzitter van SC Buitenboys, red.). Hij wilde meewerken, maar de familie reageerde terughoudend, logisch natuurlijk. Nadat ik het vertrouwen van Rob had gewonnen, wist hij ook de familie enthousiast te maken.”

Mooi vervlochten in de presentatie was het toneelstuk van de Stichting Positief Coachen. Een druk en jong gezin, waar winnen voorop staat. ,,Dat is juist niet hoe het moet”, onderbrak voorzitter van de stichting Edward van Kouwen het stuk. ,,Er moet een andere cultuur komen en die begint aan de ontbijttafel. Een euro als je scoort? Slecht idee! De kans op een zege is groter als het plezier voorop staat.”

Presentie Bax 001

Het komende jaar doet het stuk theaters door heel het land aan. Het doel is om 300.000 mensen te bereiken. ,,Wat een ouder voor of na de wedstrijd zegt, heeft meer invloed dan wat de trainer zegt”, aldus van Kouwen.

Ook de paneldiscussie gaf ruimte tot nadenken. Verschillende prominenten uit de voetbalwereld schoven aan. Onder wie oud-scheidsrechter Jan Keizer, oud-Ajacied Arnold Muhren, Rob Mueller en Alain Nieuwenhuizen. ,,Het begint bij de ouders”, sprak Muhren bijna onderwijzend. ,,De nadruk op winnen leggen, helpt agressie in de hand. Het lontje van iedereen is tegenwoordig ook korter. We hebben een ‘ja, maar-cultuur’.”

Tot slot nam de familie Nieuwenhuizen de eerste exemplaren van het boek in ontvangst. ,,Hopelijk blijft door dit boek de discussie actueel”, reageerde Bax.

Presentie Bax 004

Een aanrader is het boek zeker voor wie zich het afgelopen jaar heeft opgewonden over de discussie omtrent geweld op het voetbalveld. Mede door de vele gespreken met bekenden en onbekenden uit de voetbalwereld zal het boek zeker de discussie aanzwengelen.

Verslag: Wesley Verboom

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)