Strijdlustig Swift maakt tegen koploper Odin’59 einde aan slechte reeks

Met een hoop strijd, vechtlust en daarnaast goed voetbal heeft Swift eindelijk weer een competitiezege geboekt. Koploper Odin ’59 werd op het Olympiaplein met 2-1 verslagen. Het was de eerste overwinning sinds 30 januari voor de ploeg van trainer Mark Evers in de zaterdag Hoofdklasse. Een behoorlijke opsteker voor de Amsterdammers die stijgen naar de achtste plaats, maar nog lang niet veilig zijn.

“Na de winterstop kom je in een vrije val terecht, je speelt gewoon degradatievoetbal. Vandaag hebben we Odin, een ploeg die het moet hebben van hard werken, op hun eigen middelen afgetroefd. Eindelijk zat die strijd erin die we nodig hebben om dit soort wedstrijden over de streep te trekken erin”, was Evers duidelijk over de broodnodige zege op zijn voormalige werkgever.

Juichen Swift

In een felle wedstrijd die voortdurend op het scherpst van de snede was, deelde Swift na ruim een kwartier de eerste klap uit. Nadat Jaap Smeeing en Stef Leliveld via een vrije trap stuitten op doelman Barry van Dijk, opende Tijs Boeting zeer verdiend wel de score. Fabian Munsterman brak via links goed door en legde breed op Boeting, die eenvoudig binnen kon schieten: 1-0.

Ook na dit doelpunt deelde Swift de lakens uit en probeerde Odin’59 via de lange bal en de tegenaanval voor het gevaar te zorgen. Een lange periode waarin beide ploegen niet voor grote kansen wisten te zorgen, werd vijf minuten voor de rust doorbroken. Stefan Seijs maakte in zijn eigen zestien een slaande beweging naar Swift-verdediger Lars van den Berg en kreeg hiervoor een rode kaart. Scheidsrechter Mesbah wees vervolgens naar de stip. Max van Wakeren maakte vanaf elf meter geen fout en Swift mocht rusten met een 2-0 voorsprong.

Strafschop Van Wakeren

In het tweede bedrijf was de eerste grote kans ook voor de thuisploeg. Via een goed uitgespeelde counter vond Van Wakeren de vuisten van Van Dijk. De bezoekers, bekend vanwege hun effectiviteit, hielden hoop op punten en gooiden de beuk erin. Het leverde af en toe hectische situaties op voor het doel van Swift en de wedstrijd werd grimmiger. De arbiter kwam soms ogen tekort en er ontstonden wat lichte opstootjes.

Halverwege de tweede helft kon invaller Hasse Bosboom Odin ’59 de nekslag geven, maar zijn inzet werd voor de lijn weggekopt. Invaller Amin Ouass van de gasten had meer geluk. Van den Berg gleed weg en Ouass zorgde oog-in-oog met doelman Koen Verhoeff, die de afwezige Sieuwerd Teerink verving, voor de aansluitingstreffer.

Jaap Smeeing

Het werd in de slotfase dan toch nog even spannend voor Swift. Evers: “Als je in degradatienood verkeert, dan overheerst de angst van een tegendoelpunt.” Odin kon echter niet doordrukken en nog grote kansen afdwingen. Swift was via invaller Marc Baardman nog het dichtst bij een treffer. De mee opgekomen Van Dijk bevond zich ver buiten zijn eigen zestien, maar Baardman mikte teveel naar links.

Na vijf nederlagen op rij rechtte Swift tegen Odin ’59 de rug. Ondanks de zege blijft Evers voorlopig met beide benen op de grond staan. “We mogen nog helemaal niet ademen. We hebben nog een paar finales voor de boeg en moeten nog niet raar gaan doen. Vandaag hebben we iets laten zien wat we elke week moeten laten zien.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag Hoofdklasse.

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: Paul Stoeltie

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)