Swift doet ‘wat het moet doen’ tegen Ouderkerk

Zaterdag Hoofdklasser Swift heeft zonder problemen de tweede ronde van de districtsbeker bereikt. Na een bewogen dag speelde de ploeg van Mark Evers met zondag derdeklasser Ouderkerk. Op eigen veld won de verliezend finalist van vorig seizoen met 7-0.

Nog geen 24 uur voor de aftrap had Evers aangegeven bezig te zijn aan zijn laatste seizoen op het Olympiaplein. Een overtuigende overwinning, tegen welke tegenstander dan ook, was volgens de oefenmeester goed voor het gevoel binnen de groep. “Er werd gemengd op gereageerd. De jongens waar je echt een klik mee hebt, vinden het jammer. Maar iedereen weet hoe het gaat in het voetbal: trainers komen en gaan.”

Zijn periode wil hij graag met een prijs afsluiten. Tegen zondag derdeklasser Ouderkerk liet Evers niets aan het toeval over. Een aantal spelers weet van vorig seizoen hoe mooi een bekeravontuur kan zijn, als (verliezend) finalist met beloning deelname aan de landelijke KNVB Beker. Om dit te kunnen evenaren, wordt de districtsbeker behoorlijk serieus genomen. Meerdere basiskrachten maakten hun opwachting tegen Ouderkerk.

De eerste horde werd met overtuiging genomen. Swift hoefde niet te sprankelen om niet in de problemen te komen. Ouderkerk-trainer Lex van der Horst hoopte dat zijn ploeg lang partij kon bieden, maar binnen zes minuten keken de gasten tegen een achterstand aan. Jaap Smeeing kreeg genoeg ruimte om uit te halen en liet doelman Tom Weemhoff kansloos: 1-0.

20161025-swift-ouderkerk-foto-paul-stoeltie-luchtduel-daan-gehrels

Vervolgens kon Ouderkerk even mee komen, al leverde het niet meer op dan een kleine mogelijkheid voor Sebastiaan Scholte die net een teenlengte tekort kwam bij een voorzet van Levy Piqué. Daarna had Ouderkerk weinig in te brengen en werd het een kat-en-muis-spel.

Nog in de eerste helft liepen de Amsterdammers uit naar 3-0. Bas Middelkoop profiteerde van een slippertje van Weemhoff bij het uitkomen en schoof de bal in het lege doel, zijn eerste treffer in het shirt van Swift. Een paar minuten voor het rustsignaal appelleerde de verdediging van Ouderkerk voor een handsbal van Smeeing, maar werd zijn daaropvolgende doelpunt goedgekeurd.

Dat gebeurde overigens door een clubscheidsrechter. De aangewezen arbiter Oussoren was afwezig omdat hij dusdanig vast zou zitten in het verkeer dat het hem niet lukte op tijd aanwezig te zijn. De scheidsrechter van Swift hoefde niet veel te doen, vanwege met name in de tweede helft eenrichtingsverkeer.

Van der Horst was niet altijd tevreden over zijn ploeg, “maar zo’n wedstrijd is daar geen goede graadmeter voor.” Het eerste doelpunt viel te vroeg voor de oefenmeester, daarna liepen de gasten achter de feiten aan. “Dan zie je de kwaliteiten van Swift. Echt een hele goede ploeg.”

20161025-swift-ouderkerk-foto-paul-stoeltie-lionel-frederik

Binnen vier minuten in de tweede helft gooide Swift de wedstrijd in het slot. Goed voorbereidend werk van Lionel Frederik stelde Dennis Dinkgreve in staat om de 4-0 te maken. Invaller Ron Rosenhart was even later belangrijk door de 5-0 aan te geven op Stef Leliveld en zelf een lage voorzet van Frederik binnen te lopen (6-0).

Een monsterscore leek aanstaande. De thuisploeg kreeg daar genoeg mogelijkheden voor, maar het liet dubbele cijfers na. “In zulke situaties mogen ze wat harder tegen elkaar worden. Die ballen moeten er gewoon in, daar horen ze elkaar op aan te spreken in het veld”, was de oefenmeester kritisch.

Vijf minuten voor tijd bepaalde Frederik de eindstand op 7-0 door doelman Weemhoff te omspelen. Evers kon na afloop tevreden te zijn over zijn ploeg en de uitslag. “We hebben gedaan wat we moesten doen.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de districtsbeker. De loting is maandag 31 oktober bij FC Breukelen.