Swift heeft strafschoppen nodig tegen tiental AFC (zaterdag)

Zaterdag Hoofdklasser AVV Swift heeft zich als 71ste en laatste club geplaatst voor de tweede ronde van de districtsbeker. De ploeg van Bart Logchies slaagde er pas tijdens de strafschoppenserie in om zich van competitiegenoot AFC (zaterdag) te doen.

Dat terwijl AFC driekwart van de wedstrijd met tien man moest spelen. Thierry van der Kooye kreeg halverwege de eerste helft een directe rode kaart, omdat de scheidsrechter een slaande beweging zou hebben gezien toen de aanvaller zich probeerde los te trekken van Daan van Benthem. “Een domme rode kaart, maar je moet het als scheidsrechter ook een beetje aanvoelen”, was Nihom kritisch. “Daarna hebben we ons kranig geweerd en heeft onze tactiek goed uitgepakt. Daar hebben wij Swift echt met verrast.”

Het lukte Swift niet om de handbalverdediging (5-3-1) van AFC stuk te spelen. Na een gelijkwaardige eerste helft, waarin beide ploegen niet op volle sterkte speelden, hadden de gasten na de rust constant de bal, maar bleven grote kansen uit. Een omhaal van Tobias Kuyvenhoven verdween naast het doel en werd een kopbal van Jordy de Groot gepakt door doelman Jort Berghuis. De sluitpost koos vervolgens direct voor een lange bal, wat een enorme mogelijkheid opleverde. Mauritsio Helstone omspeelde Swift-keeper Anthony van den Eerenbeemt, alleen kon verdediger Teun van Zweeden de bal nog op tijd van de doellijn halen.

De snelheid van invaller Helstone was een groot wapen van de thuisploeg die verder beperkt was tot het tegenhouden. “Dat hebben we heel knap gedaan. AFC’ers hebben soms moeite met verdedigen, ik kon het zelf ook niet, we willen alles met de bal. Het is zuur als het niet beloond wordt. Verliezen met penalties, hadden we net zo goed niet kunnen spelen. Dan verlies ik liever met 6-1 van SteDoCo. Dat klinkt raar, maar daar had ik na tien minuten het gevoel dat wij er niets te zoeken hebben. Nu dacht ik: als we de strafschoppen halen, winnen we.”

Nadat een andere invaller, Daan Sutorius, op aangeven van Helstone een andere enorme mogelijkheid onbenut liet (naast een leeg doel), zette Swift in de slotfase nog even aan. De Groot verscheen oog-in-oog met Berghuis, die via zijn teen een openingstreffer voorkwam, en Jaap Smeeing schoot na een afgeslagen voorzet hoog over. Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. Net als tegen Vitesse in de grote KNVB Beker schoot Swift vijf keer feilloos raak vanaf elf meter. AFC miste één keer, door Milan de Wijs, wat uitschakeling betekende.

“Ik vond dat we heel geduldig zijn gebleven en een aantal goede kansen gecreëerd. Dan moet je ze maken”, zei Logchies. “Maar we zijn door en dat is wat telt.” Swift zit vanavond (woensdag) in de koker wanneer er geloot wordt voor de tweede ronde. AFC krijgt in januari de kans om in de competitie revanche te nemen.

Kijk hier voor alle uitslagen in de eerste ronde van de districtsbeker.