Swift houdt mager punt over aan duel met Smitshoek

In de Hoofdklasse A zaterdag heeft Swift zich stukgebeten op het ijverige Smitshoek. Na negentig minuten stond er een 1-1 stand op het scorebord en met name de bezoekers waren blij met een punt. Nadat de ploeg van Mark Evers met een voorsprong de kleedkamer opzocht, het betere van het spel had en daarnaast weinig weggaf, leken de Amsterdammers goed onderweg. Toch werd een einde gemaakt aan een goede reeks overwinningen door Smitshoek, want in de tweede helft kwamen ze op gelijke hoogte en die stand verdween niet meer van het bord.

“De ploeg met de meeste inzet was Smitshoek vandaag”, oordeelde Swift-trainer Mark Evers na afloop. “Ons valt te verwijten dat we het nalaten de strot van de tegenpartij dicht te knijpen. We moesten het vandaag hebben van schoten en een aantal klutsballen die niet goed vielen, dus toen kwam het gevoel dat het er ook niet in zat.”

Na het trainingskamp in de Portugese Algarve en de goede reeks voor de winterstop was er sprake van een goed gevoel en veel vertrouwen bij de Amsterdammers. De thuisploeg had dan ook over de hele wedstrijd gezien het beste van het spel. De bal was veel op de helft van Smitshoek, maar toch waren er slechts spaarzame kansen te bespeuren. In de eerste helft lag het tempo hoog en ging het spel nog enigszins op en neer. De aanvallen smoorden echter vaak al voordat het strafschopgebied bereikt was. Swift kon, zoals al elf keer eerder dit seizoen, rekenen op spits Bas Buimer, die het net liet bollen, na prachtig voorwerk van Max van Wakeren. Die zette met een lichaamsschijnbeweging zijn verdediger op het verkeerde been en bracht vervolgens Buimer in stelling met een sublieme voorzet.

Dat Swift beter voetbalde dan de bezoekers en tevens met een voorsprong de rust in ging, leek ook bij de ploeg van Mark Evers toch enige gemakzucht teweeg te brengen. “In de rust wordt er nog gezegd dat we volle bak moeten gaan”, kijkt Evers terug op de theepauze. “Maar als je ziet hoe gemakkelijk er in de eerste tien minuten na rust wordt gevoetbald, dan roep je de gelijkmaker ook wel een beetje over jezelf af.”

De 1-1 viel net na die gemakzuchtige fase van de thuisploeg, vrijwel uit het niets. Een lange bal werd op waarde geschat door de rappe vleugelaanvaller Gilliomar Leona, maar ook doelman Dennie van der Giezen besloot zich naar de bal te begeven. Op slechts enkele meters voor de achterlijn kwam Leona bij de bal en hij besloot direct te schieten. Door het naar de zijkant uitkomen van Van der Giezen lag het doel open en viel de bal binnen.

Na de gelijkmaker had Swift nog bijna een half uur om op jacht te gaan naar de drie punten, maar verder dan een aantal schoten en een aantal klutsballen in het strafschopgebied kwam het niet. Ron Rosenhart was voor de thuisploeg van afstand het meest dichtbij een treffer, zijn pegel kwam via de onderkant van de lat terug in het spel, maar kon vervolgens niet een tweede maal worden ingebracht. Aan de andere kant was Smitshoek invaller Alex Rekondie tien minuten voor tijd bijna goud waard voor de bezoekers, zijn inzet ging rakelings naast.

Waar er eerder dit seizoen met 4-1 werd gewonnen door Swift, gingen beide elftallen nu met een punt van het veld. De verdedigende instelling van Smitshoek was voor trainer Mark Evers een bron van ergernis, maar hij kon het zijn tegenstander niet kwalijk nemen na afloop. “Ze staan in hun recht om zo te voetballen, maar het was net de Chinese Muur die ze optrekken.”

Boos of echt zichtbaar teleurgesteld is de oefenmeester overigens niet met het gelijke spel. “Je verliest niet en bent by-far de betere ploeg geweest, maar we hebben het vandaag ook niet echt afgedwongen dat we er meer moesten maken. Dat hebben we niet goed gedaan, want we hadden zelf ook niet meer dan 1-0 verdient. Dat Smitshoek te veel krijgt met een punt moge ook duidelijk zijn.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag Hoofdklasse.