Home / Algemeen / Swift klopt WV-HEDW in boeiende stadsderby

Swift klopt WV-HEDW in boeiende stadsderby

Zaterdagmiddag rond half vijf luidde de misschien wel mooiste en bovendien unanieme conclusie dat de eerste stadsderby in de Vierde Divisie A van begin tot eind optimaal vermaak had geboden. In wat volgens de speaker van dienst ook een derby was tussen de twee clubs met de hoogste parkeertarieven van Nederland, streed WV-HEDW met ongekend veel energie voor een goed resultaat. Het al jaren op dit niveau acterende Swift zette daar een gelijke hoeveelheid strijdlust tegenover. Toch leverde dat geen patstelling op, want het was vooral het surplus aan hoofdklasse/divisie-ervaring dat maakte dat Swift aan het eind van de clash met een 2-1 zege van het veld stapte.

Coach Marcel Valk zag tot zijn grote tevredenheid dat WV-HEDW stormachtig van start ging. Al in de vierde minuut kwam de thuisploeg op voorsprong, dankzij Mick van Moerkerk met een hard schot hoog in de touwen. Net zoveel dank mocht uitgaan naar de voorafgaande verre ingooi van Sureyo Macrander. De rechtsback zou het kunstje van ingooien tot in de doelmond in de eerste helft liefst vijf keer vertonen, zodat met recht van zijn specialiteit gesproken kon worden. In de openingsfase vermaakte WV-HEDW sowieso met fris aanvalsspel in een hoog tempo.

“Het is dan zaak om je als ploeg niet gek te laten maken en gewoon rustig te blijven, en dat was precies wat wij vanmiddag deden,” glunderde Swift-trainer Jimmy Simons na afloop. Want hij zag zijn elftal geen moment in paniek raken. Verdediging en middenveld verstevigden van minuut tot minuut hun greep op de vijandelijke aanvalsopzetten, met volop druk al in een vroeg stadium en ondertussen actief loerend op omschakelmogelijkheden. Dat na een half uur Rik Breemhaar (koppend op een verre voorzet na een hoekschop) de gelijkmaker liet aantekenen kwam in die fase dan ook niet meer als een verrassing. Net zoals dat gold voor de treffer van Bas Maljaars die Swift krap vier minuten later aan de leiding bracht.

Simons maakte zich vanaf dat moment niet veel zorgen meer, vertelde hij na afloop: “Als wij éénmaal op voorsprong komen, dan weet ik dat wij er de ploeg niet naar zijn om dat nog uit handen te geven.” In feite was het verloop van het resterende deel van de eerste helft én de gehele tweede helft hiervan een regelrechte bevestiging. De thuisploeg liet niet af om te zoeken naar mogelijkheden, maar het was Swift dat de aanvallen vrijwel steeds al ontregelde voor er van een eindpass sprake kon zijn. Bovendien bracht de equipe van Simons zichzelf wel regelmatig in een reële scoringspositie. Onder andere Carlos Groen (naast), Bas Maljaars en Floris Burgers (beiden te slap en niet geplaatst geschoten) lieten fraaie mogelijkheden liggen, terwijl bij de allergrootste mogelijkheid in een 5 tegen 2-omschakeling Jordy Dijkhuizen op de doellijn nog de mogelijkheid mocht grijpen om WV-HEDW voor een grotere achterstand te behoeden. “Als ik mijn ploeg iets moet verwijten dan is het dat wij de wedstrijd niet met een derde treffer in het slot gooiden. Je weet immers dat bij één doelpunt verschil er altijd eentje kan vallen.”

WV-HEDW kon aanvallend niet op tegen de robuuste verdedigers van Swift. Na de vroege openingstreffer werden nauwelijks nog kansen afgedwongen. Eén keer echter, net na de gelijkmaker in de eerste helft, had het nog anders kunnen lopen als het afstandsschot van Tim de Jong niet op de lat maar in het net was beland.

In de eindfase van de wedstrijd bleef de gedrevenheid van de thuisploeg overeind, maar Swift liet het niet tot een slotoffensief komen. Er viel nog wel een laatste verre ingooi van Macrander te bewonderen, maar het gewenste effect bleef uit. Rood voor Swift-spits Fidel Yilmaz in de slotminuten, na twee keer geel, bracht evenmin nog verandering teweeg.

Jimmy Simons kon zich na afloop wel vinden in de constatering dat de ervaring van Swift in dit duel beslissend was geweest, al maakte hij een kanttekening: “In mijn ogen is het resultaat vooral ook aan ons tactische plan te danken, dat voerden de jongens perfect uit. We waren alert op hun sterke punt, de spelhervattingen. We verdedigden als groep, waarbij juist ook onze aanvallers hun aandeel leverden. Je wilt niet weten hoeveel meters zij maakten vandaag.”

Marcel Valk toonde zijn realistische kijk op de verhoudingen in het veld: “De tegenstander bracht meer ‘body’ in de duels, daar hadden wij het moeilijk mee. Een gelijkspel zou voor mij als een gestolen punt hebben gevoeld, want eigenlijk lieten zij ons door hun niet benutte mogelijkheden tot het eind in leven. Zoals Swift vandaag speelde is het absoluut één van de topploegen in onze competitie. In ieder geval de sterkste ploeg waartegen wij tot nu toe speelden. Positief vond ik de energie die wij brachten tegenover deze sterke tegenstander, daar ben ik gewoon dik tevreden over. En ja, wij zijn debutant tegenover spelers met jarenlange ervaring op dit niveau. Dat kon je zien, maar dat vind ik niet erg. Hier kunnen wij als ploeg heel veel van leren.”

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Vierde Divisie zaterdag A

Door Jakob Kos

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)