Home / Derde Divisie zondag / Swift laat zich bij oefenwinst op JOS/Watergraafsmeer zien
Swift

Swift laat zich bij oefenwinst op JOS/Watergraafsmeer zien

Oefenen in extreme zomerhitte verleidt spelers logischerwijs niet tot het geven van het beste dat ze in zich hebben. Voorafgaand aan de onderlinge oefenpartij wezen Swift-trainer Martin de Groot en zijn collega Cor ten Bosch van JOS/Watergraafsmeer nadrukkelijk op de beperkingen, vooral ook om aan te geven dat de krachtmeting zeker niet kon leiden tot het trekken van conclusies met betrekking tot hun toekomstige basiself. Met het arbitrale trio werd afgesproken de wedstrijd zonodig te bekorten tot 2 x 35 minuten, afhankelijk van hoe het op het veld zou gaan.

Martin de Groot heeft een duidelijke visie op hoe hij Swift wil zien spelen: “Wij hebben veel voetballend vermogen in de ploeg, wij kunnen echt goed voetballen en dat willen wij overal laten zien. Dominant spel, dat verwacht ik van mijn team.” Het lukte de elf waarmee De Groot startte in de eerste twinitig minuten heel behoorlijk om aan die wens te voldoen. Goed combinerend over veel schijven legde Swift de gasten de eigen wil op, ogenschijnlijk niet onder de indruk van het feit dat JOS/Watergraafsmeer komend seizoen als derde divisionist toch maar mooi een niveautje hoger acteert.

Wie het niet geweten had zou aan de hand van de eerste wedstrijdfase Hoofdklasser Swift als Derde Divisionist hebben betiteld. Er was echter één makke: de aanvoer van Swift stokte zo ongeveer op randje zestienmeter. Spits Frank Tervoert werd veelvuldig gezocht maar niet gevonden. Aanvoerder Daan Sutorius probeerde het uiteindelijk maar een keer van afstand, maar daar wist doelman Edwin Sudibyo nog net een handje achter te krijgen. De bezoekers worstelden zich door hun wankele openingsfase. Aanvoerder Richmond Bossman liet in het veld hoorbaar zijn ongenoegen blijken: “Als er één of twee niet meedoen kom je overal te laat. Ze maken de verkeerde keuzes.” Bossman had het nog niet gezegd of hij maakte oog in oog met doelman Virgil Deen zelf de verkeerde keuze. In plaats van een hoek uit te zoeken, richtte hij zijn schot recht op de doelman, die vervolgens deed wat hij moest doen. Toch was dit moment wel de aanzet voor het zich langzaam maar zeker oprichten het team van coach Ten Bosch.

Aan beide kanten werd in de tweede helft een zo goed als geheel gewijzigd team in het strijdperk gebracht. Aanwinst Floris Burgers van JOS/Watergraafsmeer was hierop één van de weinige uitzonderingen, net als aan Swift-zijde Robin Kleefstra. Van overwicht van één van de opponenten was nu geen sprake meer, de verhoudingen lagen zowel qua spelbeeld als qua kansen ongeveer gelijk. Cor ten Bosch zette zijn team aan tot ‘hoog staan, hoog druk zetten’, maar na afloop gaf hij aan dat hij dat in deze hitte eigenlijk geen reële speelwijze vond. Ondanks het aanzetten van JOS/Watergraafsmeer was het na tien minuten Robin Kleefstra die op aangeven van Daan Driever Swift op voorsprong zette. Nog geen tien minuten later was het echter alweer gelijk, dankzij JOS-spits Raven Bergwijn die koelbloedig een strafschop verzilverde. Swift sloeg weer terug via een zondagsschot van Sean den Hoed, waarna niemand anders dan de clubtopscorer van vorig sezioen, Fidel Yilmaz, de eindscore op 3-1 bracht.

“Heel bewust oefenen wij tegen sterke tegenstanders.” legde Martin de Groot na afloop uit. “Want juist tegen sterke ploegen kan mijn team scherpte opdoen. Team als bijvoorbeeld Spakenburg, Noordwijk en Jong Volendam die vragen het uiterste van je. In die wedstrijden ga ik alle combinaties die ik voorhanden heb uitproberen. Geleidelijk zal mijn team zich dan vormen. Op dit moment heb ik zo’n 5 tot 6 spelers al in mijn hoofd voor de basis, daarnaast zijn er dan nog 10 tot 12 die voor hun plek moeten knokken. Plus nog een aantal spelers die ik voor de breedte beschikbaar zie. Feitelijk hebben we bij Swift de beschikking over 17 tot 18 volwaardige eerte elftal-spelers. Van dit geheel zet ik in op een topprestatie in het komende seizoen, dat wil zeggen zo lang mogelijk voor de bovenste plaatsen meedoen. En wat mij betreft zel het voetbal minstens zo goed zijn als het afgelopen seizoen, zo niet beter.”

Voor Cor ten Bosch was het na afloop voldoende dat zijn spelers zonder schade uit de strijd waren gekomen: “Fit worden en fit blijven, dat is nu het belangrijkste. We hoeven nu nog niet te pieken. Pas op 29 augustus en 5 september moeten we er staan. Mijn ploeg gaat vrijuit het avontuur van de Derde divisie in. We hebben niets te verliezen. En dan zien we wel hoe het ons vergaat. Want wat doet sterkere tegenstand en misschien een aantal keer verliezen met de groep. Dat is vooraf niet goed in te schatten. Het vertrouwen in het zo goed als geheel intact gebleven team is in ieder geval groot.

Tekst en foto: Jakob Kos

Send this to a friend