Home / Hoofdklasse B zaterdag / Swift ligt op koers na winst bij Alphense Boys

Swift ligt op koers na winst bij Alphense Boys

Voor de 4-2 oefenwinst bij zondag Hoofdklasser Alphense Boys hoefde Swift geen moment bijzondere krachten aan te spreken. Daarvoor was het optreden van de thuisploeg simpelweg te flets. De Amsterdamse zaterdag-hoofdklassers domineerden vanaf de eerste tot de laatste minuut, maar verzuimden om hun overwicht op het scorebord beter bij het wedstrijdbeeld te laten passen. Enerzijds werden er te weinig opgelegde mogelijkheden benut, anderzijds waren de twee tegentreffers voor een zeker deel zichtbaar het gevolg van gebrek aan verdedigende daadkracht.

“Het waren geen kleine kansjes zeg, die wij lieten liggen,” constateerde Swift-trainer Martin de Groot na afloop terecht. “Het had minstens 7-2 moeten zijn. Dat het vandaag in de voorbereiding niet lukte is niet erg, maar tegen sterkere tegenstanders straks in de competitie moet dit gewoon beter.”

Zoals gebruikelijk bij Swift startte De Groot met twee buitenspelers, toevalligerwijs allebei nieuwkomers. Op links kreeg de van Purmersteijn overgekomen Dario Lovecchio een kans, terwijl Mex Bakker (ex-Bennekom) het op rechts mocht laten zien. Het duurde even voor één beiden echt los kwam. In afwachting daarvan opende good-old aanvoerder Daan Sutorius na een klein kwartier de score met het hoofd. 

Nadat Alphense Boys uit het volkomen niets op gelijke hoogte kwam, vond Mex Bakker de tijd gekomen om zijn meerwaarde voor Swift te laten zien. Met twee treffers in het resterende kwart van de eerste helft gaf hij op ondubbelzinnige wijze zijn visitekaartje af.

“Mex en Dario zijn duidelijk twee verschillende type spelers. Van Mex is het mooi om te zien dat hij ook zijn rol neemt als de bal bij de tegenstander is,” luidde het compliment van Martin de Groot. Tegelijk stipte de coach hiermee een kwaliteit aan die hij bij zijn gehele team vooralsnog onder de maat vindt. “Wij voetballen zelf wel prima, maar lijken te vergeten dat we ook iets moeten doen als de tegenstander de bal heeft, te vaak laten we het juist dan liggen.”

De tweede helft bracht vooral meer van hetzelfde, het was Swift dat dicteerde en Alphense Boys dat loerde op spaarzame uitbraakkansen. Dat De Groot liefst 7 keer wisselde deed aan het spelbeeld geen afbreuk, al kan met evenveel recht ook gezegd worden dat de effectiviteit er niet beter op werd. Voor Mex Bakker was het leuk om (als enige) bij zijn wissel met applaus de verdiende waardering te krijgen voor zijn vertoonde spel.

De vierde Amsterdamse treffer kwam van een Alphense verdediger, die onder druk van invaller Ralph Jurka de bal achter zijn eigen doelman tikte. Een messcherpe counter na balverlies op het middenveld bracht even later de eindstand op 2-4. Wat nog restte was een slotfase waarin het nog steeds oppermachtige Swift de mooiste kansen ongebruikt liet.

Los van de te lage effectiviteit was coach Martin de Groot tevreden over hoe zijn team er na de oefenpot bij Alphense Boys voorstaat. “Na de 5-0 nederlaag bij WV-HEDW een week geleden zijn we inmiddels wel bij de les. Vandaag kon je goed zien hoe wij willen voetballen als Swift, herkenbaar vooral ook, gericht op de aanval. Met deze speelwijze, en deze spelers, is ons doel voor komend seizoen niets anders dan zo lang mogelijk meedoen voor het kampioenschap. Ik zou niet weten waarom dat met deze groep niet zou kunnen, al besef ik heel goed dat er meerdere sterke teams in onze competitie spelen. Denk maar eens aan Eemdijk, waar we over twee weken de eerste wedstrijd spelen.”

De Groot denkt zijn ideale basiself nu voor zo’n 70% in zijn hoofd te hebben. “Vergeet niet dat ik vandaag een paar potentiële basisspelers niet kon inzetten, grotendeels door blessures. Naast de onvermijdelijke blessures heb ik sowieso te maken met voortdurende wisselende situaties in deze periode, zoals vakanties van spelers. Dat maakt mijn voorbereiding lastiger. Ik heb de indruk dat dit zich bij Swift wellicht net iets vaker voordoet dan bij andere clubs, maar tegelijk weet ik dat de iets lossere cultuur binnen Swift juist uitstekend bij mij als trainer past. De iets grotere ‘vrijheid’ binnen Swift doet namelijk niets af aan de prestaties die we van elkaar eisen. Niet voor niets begin ik met gigantisch veel plezier aan mijn derde jaar bij deze club met zijn bijzondere charme.”

Tekst en foto: Jakob Kos

Send this to a friend