Swift lijdt onnodige eerste nederlaag van het seizoen

Op een bloedheet Olympiaplein heeft Swift de eerste thuiswedstrijd in de zaterdag hoofdklasse A moeten bekopen met een nederlaag. Tegen Achilles Veen ging de formatie van trainer Mark Evers met 0-1 onderuit. Een opleving na de pauze van de gasten, bekroond met een treffer van Ronnie Reniers, was voldoende voor de drie punten.

”De verdediging speelde een goede wedstrijd, we werken één bal verkeerd weg en we staan uit het niets met 0-1 achter. Dat was tot dat moment de enige bal op doel, terwijl wij voor rust al meerdere keren gevaarlijk waren. Qua voetbal, qua organisatie waren wij vandaag beter dan Achilles Veen, maar daar koop je niets voor”, aldus Evers.

20160827 Swift Achilles Veen Paul Stoeltie 5

In een matige eerste helft met aan beide kanten veel slordig balverlies was Swift de betere ploeg. De Amsterdammers kregen via Ron Rosenhart en Bas Buimer twee goede mogelijkheden om in het eerste kwartier de score te openen. Na de openingsfase hield Swift het initiatief en kwam de meeste dreiging van vleugelspeler Lionel Frederik. Achilles-doelman Maik van den Kieboom moest gestrekt naar de hoek om de poging van Frederik uit het doel te houden.

Aan de overzijde was Achilles, op een paar speldenprikjes van Theo Martens en Rowin van Zaanen na, nauwelijks gevaarlijk. De grote kansen waren voor Swift. Met name in de laatste vijf minuten voor de pauze waarin de thuisploeg via een paar mooie aanvallen de score had moeten openen. Een poging van Van Benthem werd gepareerd en Buimer miste op aangeven van Frederik net wat scherpte.

20160827 Swift Achilles Veen Paul Stoeltie Mike Ruijter

Achilles kwam in de tweede helft goed uit de kleedkamers en strafte slordig uitverdedigen van Swift af. Reniers kreeg de bal op een presenteerblaadje van Jeroen van Leijsen en verschalkte Sieuwerd Teerink in de verre hoek: 0-1. Een tik voor Swift dat hierna heel even de draad kwijt was. De formatie uit Brabant kreeg een dot van een kans om de score te verdubbelen, maar Van Leijsen faalde op de rebound van een schot van Van Zaanen.

Na deze mogelijkheid nam Swift weer het heft in handen. Vooral de vrije trappen vanaf de rechterkant van aanvoerder Max van Wakeren leverde het nodige gevaar op. Mike Ruijter leek uit één van deze dode spelmomenten de 1-1 binnen te knikken, maar zijn kopbal zeilde rakelings naast. De allergrootste mogelijkheid voor Swift viel een kwartier voor het einde te noteren. Dennis Dinkgreve vond met een prachtige steekbal Buimer, die alle tijd had maar met zijn verkeerde been het buitenkansje liet liggen.

Foto Paul Stoeltie: Doelman Teerink heeft het nakijken op de inzet van
Foto Paul Stoeltie: Doelman Teerink heeft het nakijken op de inzet van Reniers

In het slot had aan beide kanten nog wel een doelpunt kunnen vallen. Achilles was er via een volley uit een corner van Van Leijsen dichtbij en Van Wakeren ontbrak aan de andere kant het geluk uit de rebound van een poging van Dinkgreve. Het lukte Swift niet meer om er nog een gelijkspel uit te slepen.

Evers: ”We hebben Achilles Veen tachtig procent van de wedstrijd teruggedrukt. Genoeg kansen gehad, maar als je ze niet maakt verlies je terecht. Zonde, een zure nederlaag. Je ziet het ook aan de tegenstander die deze overwinning beleeft alsof ze de Champions League hebben gewonnen.”

Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse A

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: Paul Stoeltie