Anthony Servinus

Swift maakt gehakt van Aalsmeer

De regionale derby in de zaterdag eerste klasse A tussen Aalsmeer en Swift heeft een duidelijke overwinning opgeleverd voor de Amsterdammers. De ploeg van Kees Oostermeijer won met maar liefst 6-1.Tim Steij scoorde drie keer .

Twee overduidelijke beginnersfouten, een tegengoal na dertig seconden en kort na rust een rode kaart voor Burak Sitil vormde de aanleiding voor de tweede dikke nederlaag van Aalsmeer.

Binnen de minuut kwam subtopper Swift al op voorsprong. Een vrije trap van Hasse Bosboom werd bij de tweede paal keurig binnengekopt door Marcel van Aken.
Na die vroege achterstand doemde voor het publiek een dergelijk scenario als tegen Rijnvogels weer op. Maar Aalsmeer pakte de draad op en ging op jacht naar de gelijkmaker. Swift, met regisseur Bosboom op het middenveld en Kuijvenhoven en Steij als blikvangers bleef onderwijl gevaarlijk met giftige tegenstoten.

Na een kwartier kreeg de thuisploeg een niet te missen kans op de verdiende gelijkmaker. Via een geblokt schot van aanvoerder Neuvel belandde de bal bij Salih Yildiz. Yildiz dolde wat en legde de bal vervolgens panklaar voor op Van der Dussen. De middenvelder schoot de bal vervolgens over doelman Bogdan Constantin tegen de onderkant van de lat. De rangen en standen leren wel dat de debutant in de eerste klasse de minst productieve ploeg uit de afdeling is. Scoren is een kwaliteit. Dat ondervond ook aanvallende middenvelder Nick Duijn. De van Haarlem/Kennemerland overgekomen voetballer kreeg na een mooie steekbal van Neuvel vrije doortocht naar doelman Constantin. Duijn maakte een verkeerde keuze en schoot te bal slordig op de doelman.

Even daarvoor was Swift-spits Tim Steij bezig met africhten van zijn geweer. Nu miste hij nog oog in oog met doelman Smidt. Zo bleef de eerste helft boeien en hield Aalsmeer aardig gelijke tred. Vlak voor rust konden de bezoekers de wedstrijd wel in de doofpot stoppen. Een knullig misverstand tussen doelman Smidt en Sitil bood Tobias Kuijvenhoven een niet te missen kans voor open doel. Hij schoot echter tegen zijn standbeen in plaats van de bal.

De tweede helft was amper begonnen of het ging weer mis bij de hekkensluiter. Een klein momentje van verslapping en concentratieverlies (lees: gemakzucht) en de wedstrijd werd uit handen gegeven. Swift-aanvaller Tim Steij werd de diepte ingestuurd en verdediger Burak Sitil verslikte zich in de rappe aanvaller.

De centrale verdediger trok aan de noodrem en Steij ging gewillig naar de grond. De gevolgen logen er niet om. Scheidsrechter Willems uit Woerden trok rood, Aalsmeer moest verder met tien man. De vrije trap leverde niets op voor Swift.

Kort na de aftocht van Sitil kreeg Stefan van der Dussen uit het niets een mooie kans om Aalsmeer langszij te brengen. Hij kwam echter een teenlengte tekort om Constantin te doen vissen. In de tegenaanval werd Aalsmeer, zoals al eerder dit seizoen lelijk verrast. De Aalsmeer-verdediging stond nog na te dromen van de kans en liet Swift al combinerend hun gang gaan. Het eindstation heette Steij. Zijn droge knal was Smidt te machtig (0-2).

Aalsmeer speelde daarna veel te naïef om de score draaglijk te houden. Steij kon namens Swift vervolgens een hattrick voltooien en sneed wel erg makkelijk door de defensie bij de gastheren. Om de gatenkaas achterin op de hangen aan een man-minder-situatie gaat veel te ver. Er werd onnodig veel te veel ruimte weggeven en te vaak op twee meter gedekt. De 0-4 na zeventig minuten was treurig voor de hondstrouwe achterban.

Ruim tien minuten voor tijd was invaller Giano Bonam verdediger Droste ter Haar in de lucht te snel af en ook doelman Constantin omspeelde hij. Vervolgens schoot Bonam zijn tweede treffer van het seizoen binnen en is zowaar clubtopscorer.  Na die mini-opleving was het Swift dat het laatste antwoord had. Kuijvenhoven en invaller Reurts schoten de 1-5 en 1-6 op het bord.