Swift mengt zich door zege op Noordwijk voorzichtig in titelstrijd

Voor het eerst dit seizoen heeft zaterdag Hoofdklasser Swift een thuiswedstrijd gewonnen van een grote ploeg. Op het Olympiaplein was de ploeg van Mark Evers in een rechtstreeks duel om de vierde plaats te sterk voor Noordwijk. Met slechts vier punten achter koploper Achilles Veen is er nog van alles mogelijk.

Een kwartier voor tijd keek Evers voorzichtig naar zijn mobiel om de tussenstanden op de andere velden te weten te komen. Op dat moment waren de drie punten eigenlijk al binnen. Ter Leede verloor (0-3 tegen Ajax), koploper Achilles Veen speelde gelijk (1-1 bij RVVH). Het gevolg is dat de Amsterdammers nu een serieuze rol van betekenis spelen in de top van de Hoofdklasse. “Wij kunnen ook echt een gevaarlijke outsider zijn. Het is nu zaak dat we dit vasthouden richting Ter Leede volgende week”, zei Evers na afloop.

In de eerste helft ging het nog gelijk op tussen beide ploegen. Swift kreeg iets betere kansen. Binnen twee minuten stond Max van Wakeren (“hij speelde een enorm goede wedstrijd”) al oog-in-oog met doelman Mustafa Amezrine. De lat stond een openingstreffer echter in de weg. Even later slaagden ook Rutger de Vries (rakelings over), Bas Buimer (zocht het doel te hoog) en opnieuw Van Wakeren (gepakt door Amezrine) hier niet in.

Noordwijk kwam niet verder dan één moment uit een hoekschop van Jim van der Krogt. De inzet van Marios Lomis werd geblokt en het schot van Jeroen Borsboom werd net voor de lijn weggewerkt. Evers: “Vaak is in dit soort wedstrijden de eerste ploeg die scoort spekkoper.” Vijf minuten na rust was het raak voor de thuisploeg. Daan van Benthem gaf de bal prachtig voor, met een net zo fraaie kopbal opende Bas Buimer de score: 1-0.

Het scheelde weinig of het was vijf minuten later zelfs 2-0. Met een katachtige reflex weerhield Amezrine Nik Gabel van het scoren. Na zeventig minuten werd de sluitpost wel voor de tweede keer gepasseerd. Een vrije trap van Van Wakeren vanaf de hoek van het strafschopgebied werd door Diederick Hoogerwaard van richting veranderd: 2-0. Daarmee was de wedstrijd gespeeld, want het alles-of-niets-offensief van Noordwijk leverde nauwelijks iets op. De 3-0 hing meer in de lucht – invaller Lionel Frederik was twee keer dichtbij – dan de 2-1.

“Een tactische wijziging bij balverovering heeft vandaag zijn vruchten afgeworpen”, vond Evers. “Bovendien moet ik echt een groot compliment maken voor de medische staf. Niet iedereen was vandaag helemaal fit, maar doordat zij overuren hebben gemaakt, konden deze spelers toch in actie komen. Dit heeft echt bijgedragen aan de dikverdiende overwinning. Op dit moment spelen we heel volwassen.” Volgende week kan Swift de status als outsider kracht bij zetten tegen nummer twee Ter Leede.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag Hoofdklasse.