Swift na drie jaar thuis ongeslagen onderuit tegen Huizen

Drie jaar en drie dagen was zaterdag Hoofdklasser Swift op eigen veld in de competitie ongeslagen, maar aan die indrukwekkende reeks is een eind gekomen. De ploeg van Mark Evers verloor met 0-2 van de huidige nummer twee Huizen, een nederlaag die de Amsterdammers zichzelf aan konden rekenen.

“Je weet dat het er een keer aan zit te komen, maar ik ben er helemaal niet mee bezig. Het gaat mij vooral om de manier waarop.” Trainer Mark Evers had namelijk geen woorden over voor het spel dat zijn ploeg in het begin van de wedstrijd liet zien. Swift was erg slordig, oogde niet scherp en keek na vijf minuten tegen een onnodige 0-1 achterstand aan toen een makkelijk weggegeven hoekschop door Guido de Graaf werd binnen gekopt.

Swift - Huizen

“Normaal zit het met de beleving wel goed, alleen moet je die vanaf de eerste minuut brengen en niet pas na een minuut of achttien, zoals vandaag.” Het moment dat Swift pas echt wakker werd, leverde wel meteen een enorme kans op. Tijs Boeting kreeg de bal met wat geluk mee, maar doelman Johan Verkerk voorkwam de gelijkmaker. De daaropvolgende hoekschop van Max van Wakeren werd door Chelton Linger doorgekopt naar aanvoerder Hasse Bosboom, wiens inzet met de voet werd gekeerd door Verkerk.

Huizen mocht haar doelman danken dat de voorsprong bleef staan. Ook in de tweede helft hield hij zijn doel schoon. Kansen waren er genoeg voor de thuisploeg, via Boeting, Linger, Marc Baardman en Van Wakeren, maar zonder resultaat. Het schortte Swift, dat het overwicht in handen had, aan zuiverheid in de afronding. Zelfs een vrije trap op de rand van de strafschopgebied, een ideale plek voor Van Wakeren, was niet zorgvuldig genoeg.

Waar Swift het naliet om een handjevol grote kansen te benutten, gooide Huizen de wedstrijd vlak voor tijd in het slot. In de zeventigste minuut kwam Swift nog heel goed weg toen Denny van Loen de paal vond na een goede actie van Bilal Laoikili, maar zes minuten voor tijd kon invaller Quincy van Waveren alleen op Sieuwerd Teerink af en schoof de bal langs de sluitpost: 0-2.

“Het is leuk om te zeggen dat je tegen een team als Huizen voetballend beter was – voor zover je over voetballen kan praten, want ik vond het een bar slechte wedstrijd – en meer kansen krijgt, maar dat kunnen we wel blijven roepen. Het gaat uiteindelijk om het resultaat en een aantal beseffen dat nog niet”, is trainer Mark Evers duidelijk. “Beseffen niet wat er nodig is om het verschil te maken op Hoofdklasse-niveau, denken dat het zomeravondvoetbal is of zelfs weigeren het snot voor de ogen te lopen. Dat moet je vanaf de eerste seconde laten zien, terwijl wij dat pas begrijpen als we 1-0 achter staan.”

Door de nederlaag is Swift naar de zevende plaats gezakt in de Hoofdklasse. De Amsterdammers gaan volgende week op bezoek bij Achilles Veen, dat derde staat. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma.