Swift niet fit genoeg voor eerste competitiewinst

Een gelijkspel behalen bij een concurrerend topteam in de Hoofdklasse is geen verkeerd begin van de competitie. Maar kort na de met 3-3 afgesloten wedstrijd tussen Eemdijk en Swift wist trainer Martin de Groot nog niet of hij nu tevreden of ontevreden moest zijn. “Natuurlijk ben ik tevreden als je in de slotfase nog terugkomt uit achterstand, maar verder stemt de verhouding in het veld mij toch vooral ontevreden met slechts één punt. Zeker in de eerste helft waren wij voetballend één tot twee klassen beter dan Eemdijk. We creëerden genoeg, maar vergaten om de tegenstander met die mogelijkheden al voor rust op niet meer in te halen achterstand te zetten.”

Daar was geen woord teveel aan gezegd door De Groot. Zijn selectie, door blessuregevallen noodgedwongen danig anders dan in de voorbereiding, heerste over het hele veld. Eemdijk opende schuchter, ogenschijnlijk verlamd door de reputatie van Swift als kampioenskandidaat. Toch lukte het de thuisploeg na een dik kwartier uit de eerste serieuze aanval de score te openen. Doelman Max van der Wijst greep weliswaar in, maar tot zijn schrik belandde de rebound voor de voeten van Eemdijker Cem ter Burg, die wel raad wist met het buitenkansje.

Het antwoord van Swift liet slechts twee minuten op zich wachten. Zoals het een aanvoerder betaamt, hielp Daan Sutorius zijn ploeg weer in het zadel met zijn snelle gelijkmaker. Vanaf dat moment dicteerde Swift de wedstrijd. De viermans-verdediging bestaande uit Guido Moelee, Barbosa Jose Nhoca, Daan Siegerist en Ties Bos (vervanger van de deze week geblesseerd geraakte Teun van Zweeden) gaf niets meer weg. Sean den Hoed, Daan Sutorius en Noa Benninga beheersten het middenveld. Met zijn formidabele dribbels bezorgde Benninga zijn opponenten daarnaast ook in aanvallende zin een middag vol kopzorgen. Op de flanken zorgden Carlos Groen en Dario Lovecchio voor aanvoer naar spits Fidel Yilmaz.

Het goede combineren en de aanvalsdrift leverden een handvol kansen op, maar slechts één keer lukte het voor rust nog om de Eemdijk-goalie daadwerkelijk te verschalken. Uitgerekend verdediger Daan Siegerist zette zijn hoofd doeltreffend tegen een verre bal van Lovecchio.

Met drie ingebrachte wissels toonde de thuisploeg zich na rust een stuk energieker. Swift trok zich er vooralsnog weinig van aan. Yilmaz schoot een keer voorlangs en Noa Benninga liet opnieuw zijn aanvallende kwaliteiten zien. Vanuit de Eemdijker gelederen op de tribune klonk niet voor niets de verzuchting: “Swift heeft gewoon een heel goede ploeg.”

Kort na De Groots wissel van de ene flankspeler voor de andere, Mex Bakker voor Dario Lovecchio, bracht Eemdijk-spits Nigel van Zelst de partijen als uit het niets weer op gelijke hoogte. De thuisploeg straalde direct de overtuiging uit dat er deze middag in extremis meer te halen was. De zichtbare vermoeidheid bij de Amsterdammers deed de wedstrijd kantelen. Tien minuten greep Van der Wijst onvoldoende in op een diepe bal, waardoor Argjend Selimi zijn ploeg de al in de lucht hangende voorsprong bezorgde.

Swift restte niets anders dan op het tandvlees de eindstreep te halen, wat het feitelijk ook deed. En zelfs meer dan dat, want de scheidsrechterlijke bestraffing na een overtreding bood Daan Sutorius de gelegenheid zich opnieuw te onderscheiden, deze keer vanaf de strafschopstip. Uitgeput of niet, veerkracht kon de ploeg van Martin de Groot in ieder geval niet ontzegd worden.

Wisselvalligheid was het sleutelwoord voor de door blessures en absenties wegens vakantie verstoorde voorbereidingsperiode van Swift. De Groot zag zijn ploeg die lijn in de eerste competitieronde onveranderd voortzetten. “De vele blessures maakten dat ik vandaag niet de ideale opstelling kon neerzetten. Ik ga echter niet zeggen wie ik hier vanmiddag beslist had willen opstellen, want daarmee doe ik de degenen die nu speelden tekort. Ik moet het nu eenmaal doen met wie beschikbaar en fit genoeg is. Dat ik slechts drie wissels inbracht, zegt wat dat betreft genoeg. Een ander voorbeeld is dat mijn verdediging nooit eerder in deze samenstelling speelde.” Nog zo’n voorbeeld was het doorschuiven van aanvaller Fidel Yilmaz naar de rechtsbackpositie, toen Ties Bos kort voor tijd geblesseerd uitviel en er geen vervanger voor zijn positie over was.

“We zijn niet fit genoeg,” was De Groot’s kernachtige conclusie. “Daar ga ik dinsdag keihard met ze mee aan de slag. Trainen, trainen, trainen, liefst wel met bal om het leuk te houden, als er maar gewerkt wordt aan de conditie.” Daan Sutorius was met de energie waarmee hij de hoofdrol greep de uitzondering op de regel bij Swift. De aanvoerder had er duidelijke verklaring voor: “Voor het eerst sinds jaren heb ik in de zomer doorgetraind, omdat ik dit seizoen anders wilde starten. Vorige seizoenen kreeg ik steeds last van kleine blessures, zo vaak dat ik het plezier in voetballen dreigde te verliezen. Door fit te zijn kan ik nu belangrijk zijn voor het team.”

EemdijkSwift 3-3 (1-2)

Doelpunten: 17. Cem ter Burg 1-0, 20. Daan Sutorius 1-1, 25. Daan Siegerist 1-2, 73. Nigel van Zelst 2-2, 83. Argjend Selimi 3-2, 84. Daan Sutorius 3-3 (strafschop)

Tekst en foto: Jakob Kos