Swift schakelt competitiegenoot Ajax middels strafschoppen uit

Opnieuw waren Swift en Ajax in de Amsterdamse (hoofdklasse)derby in evenwicht, maar in het kader van de districtsbeker zorgden strafschoppen voor een winnaar. Na een 1-1 stand nam Swift deze op eigen veld beter (4-2).

De strafschoppenserie werd uiteindelijk beslist door Tobias Kuyvenhoven. Swift-doelman Sieuwerd Teerink wist de inzetten van Kenneth Misa-Danso en Roy Deken te keren, maar omdat Stef Leliveld (terug van lang blessureleed) namens de thuisploeg ook een strafschop miste, moest de beslissing komen van de voet van de 32-jarige middenvelder. Hij schoot beheerst raak.

De beslissende strafschop van Tobias Kuyvenhoven.

De wedstrijd was niet heel goed en golfde op en neer. Op het Olympiaplein kwam Swift het best uit de startblokken en opende al na zeven minuten de score. Max van Wakeren haalde de achterlijn, legde terug op de inlopende Kuyvenhoven, die vanaf de rand van het strafschopgebied diagonaal raak schoot. Swift kende wat persoonlijke problemen en moest zodoende met twee middenvelders (Fabian Munstermann en aanvoerder Hasse Bosboom) aantreden in het centrum van de verdediging. Toch hield het duo zich knap staande.

Swift - Ajax

Ajax probeerde zich na een slordig begin te herpakken en was na een half uur dicht bij de gelijkmaker. Stanley Akoy zette Kenneth Misa-Danso alleen voor het doel, maar de aanvaller (volgend seizoen Quick Boys) schoot recht op de uitgekomen Teerink. Aan de andere kant had zijn collega Brian van der Werff moeite met een vrije trap van Van Wakeren, al wist hij de rebound nog net op tijd voor de voeten van Kuyvenhoven weg te plukken.

Op slag van rust kwam Ajax alsnog op gelijke hoogte. Een ingestuurde hoekschop van Misa-Danso kwam terecht bij Akoy, die Teerink met een harde lage schuiver op zijn weg vond. In een druk strafschopgebied belandde de rebound van Reda Kharchouch uiteindelijk via een Swift-verdediger in het doel: 1-1.

De tweede helft was niet veel beter dan het eerste bedrijf. Het duurde een klein kwartier voordat de eerste kans te noteren viel, maar dat was wel meteen een enorme voor Kharchouch. De voet van Teerink voorkwam echter de 1-2. Swift viel in het eerste deel van de tweede helft tegen, al wist de ploeg van Mark Evers zelf ook nog een uitgelezen mogelijkheid te creëren voor de 2-1. Na een lob van Maarten de Lange over Van der Werff slaagde Kuyvenhoven er echter tot twee keer toe niet in om te scoren.

In de slotfase ging het spel nog op en neer, zonder dat het een doelpunt opleverde. Tijs Boeting kwam voor de thuisploeg net tekort bij een voorzet van De Lange en Ajax slaagde er enkele keren niet in om de defensie van Swift te doorbreken. Zo kwam de beslissing aan op strafschoppen. Deze werden door Swift beter genomen (4-2), waardoor zij het in de achtste finale mogen opnemen tegen de winnaar van het duel West Frisia-Zuidvogels.

Sieuwerd Teerink

“Ik kan wel leven met 1-1”, zei Mark Evers na afloop. “Het was een leukere wedstrijd dan de 0-0 eerder dit seizoen. Je ziet dat Ajax technisch vaardiger is, maar daar hebben ze niet heel veel gebruik van gemaakt. Wij hebben vandaag in verschillende fases gespeeld, in balbezit was het wel slordig. Toch hebben we weer stappen gemaakt en ik denk dat wij het nog wel ver kunnen schoppen.”

“Ik vind dat wij beter waren”, waren de woorden van Ajax-trainer Jorg Smeets. “Wij kregen de meeste kansen, alleen is het jammer dat je die dan niet afmaakt. Natuurlijk waren we graag doorgegaan in de beker, maar je weet dat het met strafschoppen een loterij is. We zijn in ieder geval al weken goed bezig en zullen deze lijn in de competitie proberen door te zetten.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de derde ronde van de districtsbeker.