Foto Paul Stoeltie | Een eigen doelpunt bepaalde vorig seizoen de bekerwedstrijd tussen Swift en De Merino's.

Swift tankt tegen De Merino’s vertrouwen met plek in halve finale beker

Zaterdag Hoofdklasser Swift heeft zich ten koste van De Merino’s verzekerd van een plek in de halve finale van de districtsbeker en een ticket voor de landelijke KNVB Beker volgend seizoen. De ploeg van Mark Evers was op eigen veld met 1-0 te sterk voor de eersteklasser, door een ongelukkig eigen doelpunt van Pim Gardien.

De lach was eindelijk weer terug op het gezicht van Mark Evers. Na de vierde nederlaag op rij, vorige week tegen SVL (2-4), klonken er nog harde woorden van de oefenmeester, nu was hij tevreden met de overwinning die het bekeravontuur voor de Amsterdammers nog even verlengt. “Gezien de situatie waar we in zitten is dit natuurlijk heel prettig. De manier waarop we hebben gespeeld, geeft ook genoeg aanknopingspunten voor de komende weken. Maar het ging om het resultaat vandaag.”

IMG_0003 (Medium)

Op het Olympiaplein had de wind tussen de huizen door vrij spel. Beide ploegen konden hier maar moeilijk grip op krijgen en vochten meer tegen de wind dan de tegenstander. Het resultaat was een matige eerste helft waarin Swift slechts een paar kleine kansen kreeg. Telkens kwam de dreiging van Jaap Smeeing, maar de aanvaller kon slechts één van zijn drie mogelijkheden tussen de palen krijgen.

Zijn collega aan de overkant, Sieuwerd Teerink, had niet heel veel te doen. De eerste echte mogelijkheid van De Merino’s kwam namelijk pas vijf minuten na rust, maar aanvoerder Levi Verboom zag zijn schot – gedragen door de wind – net langs het Amsterdamse doel vliegen. Een kwartier voor tijd moest Teerink, voor het eerst en ook de enige keer in de wedstrijd, handelend optreden bij een afstandsschot van Jurriën van der Horst.

IMG_0027 (Medium)

De daaropvolgende aanval bracht Swift aan de leiding. Een lage voorzet van Smeeing werd door Tijs Boeting en Fabian Munsterman gemist, maar Merino’s-verdediger Pim Gardien kreeg de bal ongelukkig op zijn standbeen en zag de bal via de tweede paal in zijn eigen doel rollen: 1-0. Met het nodige geluk had Swift zo de voorsprong te pakken, waar menig toeschouwer al dacht aan een strafschoppenserie. Die kwam er niet, want de thuisploeg gaf de krappe voorsprong niet meer weg. Zo bereikte Swift ten koste van De Merino’s de laatste vier van het bekertoernooi.

IMG_0010 (Medium)

De plek in de halve finale levert de Amsterdammers tevens een ticket voor de landelijke KNVB Beker volgende seizoen op, iets wat door Evers al als een ‘prijs’ werd gezien. Voor de echte tastbare prijs – de districtsbeker – wacht in de volgende ronde een uitwedstrijd bij stadsgenoot WV-HEDW. Trainer Kees Oostermeijer, die in de zomer Swift voor de eersteklasser verruilde, werd daar tijdens het begroeten en feliciteren van een aantal oud-spelers alvast op geattendeerd door een paar supporters. “De volgende keer bij jou Kees!”

Kijk hier voor het hele programma en alle uitslagen in de districtsbeker.