Swift verzekert zich van nacompetitie met zege op Ajax

Vorige week verloor Ajax in de laatste minuut de derby met WV-HEDW. Deze week kon het mogelijk revanche nemen in een nieuwe derby, tegen Swift. Saillant detail is dat beide teams nog volop meedoen om de laatste periode waar Swift er wel beter voor staat dan Ajax.

Ajax begon met Virgil Deen op doel. Na een maandenlange revalidatie, verscheen hij tegen zijn oude club Swift weer onder de lat. “Virgil heeft op een geweldige manier gewerkt aan zijn herstel en ik vond dat de tijd rijp was om hem te laten spelen , los daarvan heeft Ruben Zandwijken het gewoon uitstekend gedaan de afgelopen maanden maar Virgil is gewoon onze eerste doelman”, zo lichtte Sander Middelbeek na afloop toe.

Helaas schatte in de doelman in de zesde minuut een hoge voorzet totaal verkeerd in, gehinderd misschien door de zon dacht Deen waarschijnlijk dat de bal over zou gaan. Maar de bal viel pardoes op de doellijn voor de voeten van Raj van Pareren die de makkelijkste goal van zijn leven scoorde naar alle waarschijnlijkheid (0-1). Swift werd dus al vroeg in een ideale zetel gebracht door Ajax. Het zakte zelf wat in om vervolgens alles eens rustig te bekijken en daarna te reageren op het spel van Ajax. Ajax had wel de drang naar voren, maar het wilde maar niet vlotten. Het oogde allemaal wat traag in de opbouw, waardoor Ajax amper gevaarlijke situaties kon creëren voor het doel op en paar afstandsschoten na dan.

Het duel, dat zich en half uur lang kenmerkte door veel inzet en een hoop goede bedoelingen, kantelde in de 31e minuut toen Timo van Roemburg door Floris Burgers gestuit werd en Ajax op ruim 20 meter een vrije trap kreeg. Routinier Dico Koppers was weer terug na een week absentie en krulde vervolgens prachtig de bal in de bovenhoek voor de 1-1. Swift dat na de gelijkmaker weer wat meer uit zijn schulp kroop, had vervolgens een paar dreigende momenten. Maar de ruststand leek 1-1 te worden. Totdat in blessuretijd Fidel Yimaz de bal breed legde op Daan Driever, die maar luttele centimeters naast schoot namens Swift.

De weinige toeschouwers bij deze derby waren amper terug uit de kantine, of Daan Driever had de 1-2 al op zijn schoen. Maar de bal eindigde op de lat, waarbij doelman Deen de situatie weer even verkeerd leek in te schatten. Het antwoord van Ajax was in de 52e minuut toen Dico Koppers met een indraaiende bal maar net naast schoot. Zo beloofde de tweede helft veel. Swift wilde meer dan de 1-1 en het kreeg kansjes via Fidel Yilmaz en Daan Driever. Het was niet zo verwonderlijk dat in de 63e minuut de 1-2 viel. Na een uitstekende rush van Raymond Manuputty was het Fidel Yilmaz die de bal met een subtiele beweging achter zijn standbeen deponeerde in het netje.

Direct na de aftrap antwoordde Ajax, en hoe. De bal werd naar voren geplaatst, waarna Rydell Poepon ruim van afstand snoeihard uithaalde voor de 2-2. Het duel was zeer vermakelijk, waar Ajax zijn rug telkens rechtte en Swift alle zeilen moest bijzetten om Ajax van zich af te schudden. Maar even later hielp Ajax Swift wederom in het zadel. Timo van Roemburg kreeg met moeite de bal onder controle na een uittrap van Deen. Toch was Carlos Groen hem te slim af en kon op rechts ervandoor gaan. Zijn diagonale schoot verdween langs iedereen, ondanks de vele aanvallers en verdedigers in het zestienmetergebied. Zo stond het in de 78e minuut 2-3 en werd er vervolgens druk gespeculeerd of de bal nu wel of niet nog werd aangeraakt.

Ajax, dat inmiddels met Carlos Opoku in de aanval speelde, moest iets forceren. Daardoor gaf de ploeg echter ook steeds meer ruimte weg. En dus viel de 2-4 in de 83e minuut na opnieuw een uitbraak over de linkerkant via Raymond Manuputty die de geheel vrijstaande Fidel Yilmaz vond. Ajax, dat zeker in grote delen van de wedstrijd niet de mindere was, kon het zichzelf aanrekenen dat ondanks de veerkracht die het toonde de goals makkelijk werden weggegeven. Toch was Tristan Buis in de 85e minuut na een corner nog dichtbij met een kopbal. Maar Swift controleerde professioneel het duel. Buis kopte in de slotminuut nog wel de 3-4 binnen, maar verder kwam het niet meer.

Ajax-trainer Middelbeek vond dat zijn team de vroege goal goed te boven was gekomen: “We weten dat Swift nu eenmaal loert op foutjes en vanuit de omschakeling toeslaat dat is nu eenmaal en kwaliteit van Swift. Dat vervolgens persoonlijke fouten aan de basis staan voor de nederlaag is zuur en is gewoon een mokerslag op dat moment voor het team omdat we bewezen hebben na de 0-1 en 1-2 de rug te kunnen rechten.” Toch baalde hij ervan dat Ajax moeite heeft om wedstrijden te killen: “Want net als vorige week waren we gelijkwaardig en staan vervolgens wel weer met lege handen en niet omdat de tegenstander zoveel beter is.”

Met nog twee duels te gaan lijkt het seizoen klaar voor Ajax. “De afgelopen weken hebben mij veel geleerd, in positief en in negatief opzicht”, zo liet de trainer weten. Voor Swift zit er juist nog een mooi slot van het seizoen aan te maken. Door de zege op Ajax heeft de ploeg van Jimmy Simons zich verzekerd van de nacompetitie voor promotie naar de Derde Divisie.

Bekijk hier de alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)