Swift wint ouverture na winterstop

Zaterdag Eersteklasser Swift heeft de eerste competitie wedstrijd in 2014 met 2-0 gewonnen van Nootdorp. De ploeg van Kees Oostermeijer was beter dan de tegenpartij, maar wist nog niet te overtuigen. Voor de thuisploeg wisten Jorrit Stracke en Rutger de Vries te scoren.

Na een trainingskamp in Portugal werden voorafgaand aan de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft ook twee oefenwedstrijden gespeeld. Zowel Amstelveen Heemraad (7-0) als HBOK (5-1) werden redelijk makkelijk opzij gezet. Het was echter afwachten of dit ook tegen Nootdorp zou lukken, aangezien de openingswedstrijd van dit seizoen tussen beide ploegen in een 1-1 gelijkspel eindigde.

De start van Swift was ook niet denderend te noemen. De gastheren hadden moeite om de bal voorin vast te houden en alleen via een schot van Tobias Kuyvenhoven stichtte Swift gevaar. Aan de andere kant schoot Nigel Abrams van Nootdorp net naast het doel van Bogdan Constantin. Enigszins uit het niets kwam Swift toch op voorsprong. Een lange bal van Marcel van Aken belandde bij Stracke en met een harde schuiver wist de spits Bjorn Benard te passeren. Ondanks de 1-0 voorsprong kwam Swift niet veel beter in haar spel en wist het weinig kansen te creëren. De bezoekers waren zelfs dichter bij de aansluitingstreffer. Het was echter Ricardo Siebring die tot twee keer toe de verkeerde keuze maakte in de buurt van Constantin. Verder was Nootdorp ook niet bij machte om Swift heel veel problemen te bezorgen, dat daardoor met een 1-0 voorsprong de kleedkamers opzocht.

Jorrit Stracke schiet de 1-0 binnen
Foto John Beckman: Jorrit Stracke schiet de 1-0 binnen

Na de pauze leek Swift iets makkelijker te combineren. Dit leidde ertoe dat Stracke bijna meteen na de rust zijn tweede kon maken, maar hij kon een listig balletje van Thomas Goebel niet goed controleren. In de 53ste minuut leek Swift op een strafschop te kunnen rekenen toen Thijs Haselhoff onderuit werd gehaald binnen de zestienmeter, maar scheidsrechter Zuiderwijk had het vizier niet altijd op scherp vanmiddag en besloot niet voor een penalty te fluiten. De thuisploeg had de hulp van de leidsman niet nodig, want vijf minuten later schoot De Vries de 2-0 binnen. Nadat een schot van Kuyvenhoven door de defensie van Nootdorp was geblokt, was de middenvelder er als eerste bij en zijn volley kon niet worden gekeerd door Benard. Na de 2-0 vielen er weinig goede mogelijkheden te noteren aan de kant van Swift. Een vrije trap van Stracke zorgde voor enig gevaar, ware het niet dat Benard ditmaal een doelpunt in de weg stond. Vlak voor tijd kreeg invaller Tim Steij nog een schotkans, maar ook deze inzet werd gepakt door de keeper van Nootdorp. Die ploeg werd zelf nog gevaarlijk via schoten van Roger Kokee en Mike Hollenberg, maar Constantin hield zijn doel schoon. Nog geen minuut na het schot van Steij floot Zuiderwijk voor het eind en had Swfit de eerste drie punten van het tweede seizoenshelft binnengesleept.

Haselhoff actie
Foto John Beckman: Thijs Haselhoff probeert zijn directe tegenstander te omspelen

Trainer Kees Oostermeijer noemde zijn elftal slordig in de eerste helft. Oostermeijer: “Ik kan leven met het resultaat, de inzet van mijn ploeg en het spel in de tweede helft, maar de eerste helft was onzorgvuldig. En die onzorgvuldigheid levert Nootdorp mogelijkheden op.” In de tweede helft ging het volgens Oostermeijer een stuk beter. “In de rust hebben we besproken waar de ruimtes lagen en die hebben we in de tweede helft beter benut. De taakverdeling voorin was ook duidelijker, waardoor we meer aanspeelmogelijkheden hadden. Het is nu zaak om iedereen weer in vorm te krijgen en het spel van voor de winterstop terug te krijgen”, aldus de winnende trainer.

Verslag: Wessel Westerhof

Foto’s: John Beckman