Home / Algemeen / Swift wint stadsderby van De Dijk (0-2)
asv De Dijk

Swift wint stadsderby van De Dijk (0-2)

Zonder publiek werd de stadsderby tussen De Dijk en Swift afgewerkt. Het treurige beeld werd gecomplementeerd door de regen op Sportpark Schellingwoude. De Dijk begon met een gewijzigde opstelling ten opzichte van vorige week (0-4 nederlaag op bezoek bij Flevo Boys). Zo stond Lassane Nikiema onder de lat. Het afgelopen weekend ging het duel van Swift niet door. De wedstrijd van de ploeg uit Amsterdam-Zuid ging niet door wegens een coronageval bij tegenstander Eemdijk. Tot dusver had Swift nog maar twee wedstrijden gespeeld. Er werd gewonnen, in de slotfase, van ONS Sneek en op bezoek bij RKAV Volendam.

De eerste kans was direct raak. Swift-spits Fidel Yilmaz werd hard ingespeeld. De aanvaller gebruikte goed zijn lichaam in het duel met zijn tegenstander. Hierdoor stond hij vrij in het strafschopgebied, met een laag schot verschalkte hij De Dijk-doelman Nikiema: 0-1. Op het veld had Swift ook de overhand, in het eerste kwartier had het De Dijk goed in de tang. Vanuit achteruit werd er, door middel van strakke passes over de grond, de aanval ingezet. De Dijk moest alle zeilen bijzetten, door middel van tackles en het winnen van duels, om de aanvallen onschadelijk te maken. Met ongeveer een half uur op de klok tikte De Dijk-doelman Nikiema knap een kopbal uit de bovenhoek. De thuisploeg probeerde, gedwongen, vanuit de omschakeling gevaar te stichten. De behendige Jermaine Fitz James werd veelvuldig gezocht. Af en toe zette De Dijk even aan door de verdediging van Swift onder druk te zetten. De bezoekers kwamen echter geen moment in gevaar, met een 0-1 tussenstand werden de kleedkamers opgezocht.

De eerste mogelijkheid in de tweede helft kwam, net zoals in het eerste bedrijf, op naam van Swift. Jahwar Ahannach van De Dijk verspeelde knullig de bal. Waardoor Carlos Groen kon opstomen. Zijn inzet werd gemakkelijk gekeerd door Nikiema. Rap daarna de tweede mogelijk voor Swift. Een bal van de linkerkant belandde bij Ron Rosenhart, maar de rechtsbuiten wilde het met rechts doen. Hierdoor ging de kans eigenlijk verloren, met zijn linkerbeen was de kans misschien wel gevaarlijker geweest. Na de twee kansen voor Swift een mogelijk aan de andere kant. De ploeg van Martin de Groot wilde het voetballend oplossen, terwijl de bal hoog terug ging naar doelman Virgil Deen. De Dijk-aanvaller Mylan Polman zette fanatiek de keeper onder druk, hij raakte de bal maar ook de doelman. Wel zorgde dit ervoor dat het vuurtje bij De Dijk werd aangewakkerd. In minuut 70 kon voor De Dijk het eerste schot op doel worden genoteerd. Na aanval via de rechterkant belandde de bal bij Ahannach en hij schoot op het vijandelijke doel. Het schot werd gepakt door doelman Deen. terwijl de middenvelder van De Dijk daarvoor ook al een mogelijkheid kreeg. Na een combinatie kreeg hij de bal terug, aan de rand van het strafschopgebied. Gehaast schoot hij over.

Vanaf het laatste kwartier zette Swift aan. Doelman Nikiema hield op knappe wijze een vrije trap van Jesse Dingjan tegen. De goalie van De Dijk hield vervolgens nogmaals een bal tegen, in de scrimmage die voor het doel volgde. Enkele minuten later was Nikiema wel gepasseerd, maar de bal ging via de paal weer het veld in. Het schot was van invaller Tiemen van Hezel. Hij kreeg de bal uit een voorzet voor z’n voeten en had alle tijd om te schieten. Vijf minuten voor tijd dacht De Dijk de gelijkmaker te maken. Daan Pruim kopte een voorzet rakelings over het Swift-doel. Toch wist Swift de verdiende 0-2 te maken. Nadat Noa Benninga z’n tegenstander afschudde, kon hij de bal binnen stiften. 

Door de nederlaag is De Dijk nog steeds puntloos in de Hoofdklasse. De ploeg van trainer André Teuling heeft in vijf wedstrijden ook nog niet weten te scoren. Swift daarentegen doet goede zaken. Alle drie de wedstrijden werden winnend afgesloten. De ploeg, onder leiding van De Groot, is op dit moment het enige team dat nog geen puntverlies heeft geleden in de Hoofdklasse. Volgende week gaat De Dijk naar Hoogeveen, daar wacht HZVV. Swift ontvangt het Friese Buitenpost. Bekijk hier de overige uitslagen, standen en het programma uit de zaterdag Hoofdklasse.

Foto: Hans van Beek

Send this to a friend