Symposium ‘Voetbal en Racisme’ moet racisme in de voetballerij onder de aandacht brengen

Op donderdag 12 maart wordt er op initiatief van de campagne Onderhuids op de HvA een symposium georganiseerd over racisme in de voetballerij. Dagvoorzitter van het symposium is Humberto Tan. Doel van het evenement is om racisme in de voetballerij onder de aandacht te brengen en mensen bewust te maken van hun verborgen voorkeuren.

Het evenement wordt georganiseerd door de campagne Onderhuids. Onderhuids is een project dat met evenementen over verschillende thema’s bewustwording over racisme en verborgen voorkeuren wil bereiken. Onderhuids moet iedereen uitdagen om een blik op zichzelf te richten en te bespreken hoe verborgen voorkeuren beïnvloeden hoe we met elkaar omgaan. Onderhuids organiseert tijdens de campagne twaalf evenementen.

Een van deze evenementen is het symposium Voetbal en Racisme dat zich richt op de racisme in de voetballerij. Volgens de organisatie van de campagne gaat het voetbal nog steeds gebukt onder intolerantie. Het aantal racisme incidenten stijgt. Dit gaat niet alleen over incidenten waarbij oerwoudgeluiden worden gemaakt en bananen op het veld worden gegooid, maar het gaat hierbij ook om racisme in sportcommentaar en bij de behandeling van scheidsrechters en coaches die de uitsluiting van etnische minderheden in de hand werken.

Tijdens het evenement staan verschillende onderdelen op het programma. Dagvoorzitter Humberto Tan zal het evenement openen. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om de Onderhuids.nl IAT test te doen; een test die verborgen voorkeuren in alledaagse situaties aan het licht moet brengen. Ook zal Chabab-coach en ex-international Alami Ahannach deelnemen aan een paneldiscussie over racisme en voetbal, samen met Jacco van Sterkenburg van de Universiteit van Amsterdam en Ali Karatas van de Universiteit Utrecht. Verder zal de manager van het Programma Veilig Sportklimaat van de KNVB Sjors Brouwer een presentatie geven.

Het evenement vindt plaats op donderdag 12 maart vanaf 12:45 uur aan de Dr. Meurerlaan 8 in Amsterdam (Hogeschool van Amsterdam). Aanmelden kan via basante@ddvl.nl.

Kijk voor meer informatie over het evenement, het volledige programma en voor aanmelding op: http://www.hva.nl/kik/over-kik/agenda/content/symposia/2015/03/venr.html

 

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)