Taba op matchpoint na sensationele zege op Muiderberg

In de vijfde klasse is Taba zo goed als zeker kampioen geworden. De ploeg van Hans Zwaal boekte zondag een zinderende 5-4 overwinning op Muiderberg en heeft hierdoor nog maar een punt nodig om de titel definitief naar Sportpark Drieburg te halen.

Op een lastig te bespelen veld was het Taba dat in het eerste kwart de meeste dreiging had. Toch lukte het de thuisploeg niet om goede kansen te creëren. Ook tegenstander Muiderberg had moeite om een schot op het doel van keeper Roel Hoek af te vuren. Bij iedere poging die de bezoekers deden zat er wel een voet of een teen van een verdediger tussen.

Het duurde uiteindelijk tot de 16e minuut voordat het eerste schot van de wedstrijd werd genomen. Marcus Staphorst kreeg de bal van Emiel Smeets en dwong Muiderberg-doelman Jeroen Wils tot een redding.

Tien minuten later lukte het Wils niet om een schot van Stijn Knigge te stoppen. De spits van Taba schot via de onderkant van de lat raak en bracht daarmee zijn ploeg op een terechte 1-0 voorsprong. Twee minuten later gooide diezelfde Knigge de wedstrijd op slot door opnieuw van dichtbij raak te schieten. Na een slechte terugspeelbal kwam keeper Wils in de problemen en leverde hij de bal in bij Smeets die de bal op zijn beurt afgaf aan Ismail Oulad Abdelaziz. Hoewel het schot van de middenvelder naast leek te gaan kon Knigge er nog een voet tegenaan zetten en Taba op een comfortabele 2-0 voorsprong schoot.

Toch lukte het Muiderberg om nog voor rust weer terug in de wedstrijd te komen. Na een lange bal van Wils leverde het kopduel tussen Daniel van Grinsven en Floris van der Wardt geen winnaar op een kon Joris Dekker de bal meenemen en hem oog in oog met de keeper in het doel schieten.

Toch was het Taba dat vlak voor rust nog een treffer wist te maken. Na een goede actie van Paco Kuit was het Smeets die het doel onder vuur nam en zijn inzet gered zag worden door Wils. Helaas voor Muiderberg was het opnieuw Knigge die in de rebound raak kon schieten en daarmee vlak voor rust zijn hattrick compleet maakte.

Taba Muiderberg Staphorst

Toch ging het na rust helemaal mis bij de thuisploeg. Binnen vijf minuten gaf Taba twee penalty’s weg die allebei door Dekker werden benut waardoor Muiderberg met nog 25 minuten op de klok een 3-1 achterstand omboog naar een 3-3 gelijkspel.

Taba had het lastig in de tweede helft. De Amsterdammers waren in de eerste helft heer en meester maar kregen het na rust lastig tegen een Muiderberg dat zich maar niet gewonnen wilde geven. Toch wiste Taba na de 3-3 de rug te rechten en ging het met man en macht opzoek naar de 4-3. Knigge was met een kopbal uit een corner dichtbij een treffer en ook een inzet van Staphorst werd door keeper Wils gekeerd.

Uiteindelijk ging een eeuwenoude voetbalwet in werking en was het Muiderberg dat na tachtig minuten de 3-4 wist te maken. Het was opnieuw Dekker die van een defensieve fout van Van Grinsven wist te profiteren en met zijn vierde treffer van de middag Muiderberg op voorsprong schoot.

Taba dat een overwinning nodig had om zo goed als zeker kampioen te worden ging vervolgens op jacht naar een beter resultaat. Wat volgde was een zinderende slotfase waarin Oulad Abdelaziz na een carambole in het strafschopgebied Taba aan een punt leek te helpen. Maar uiteindelijk werd de middag nog bizarder want in de absolute slotseconden was het duel was het opnieuw Abdelaziz die na een klutssituatie voor de doelmond wist raak te schieten en Taba daarmee in de laatste minuten van het duel zelfs nog de volle buit uit het duel wist te slepen.

Door de zege is Taba eigenlijk al verzekerd van het kampioenschap. Concurrent DRC kan alleen nog op gelijke hoogte komen als het de laatste drie duels weet te winnen. Mocht dat het geval zijn dan zal een beslissingswedstrijd moeten bepalen wie er met het kampioenschap vandoor gaat. Het zal voor DRC echter wel een loodzware klus worden aangezien de ploeg van Ron Stoffels de laatste twintig minuten van het gestaakte duel tegen TOG nog moet afmaken waarin het met een man minder tegen een 2-1 achterstand aankijkt.

Verslag: Jurgen Boegborn