Foto John Beckman: Swift en Zwlauwen'30 zijn al jaren aan elkaar gewaagd

Tiende gelijkspel voor Swift

Het is Swift niet gelukt om voor de vierde keer op rij te winnen. Na winstpartijen op Marken, Castricum en VVZ werd vandaag voor de tiende keer dit seizoen gelijkgespeeld tegen Zwaluwen ’30. Op sportpark Olympiaplein kwamen beide ploegen niet tot scoren. Het 0-0 gelijkspel was een domper voor trainer David Vecht. ‘Swift verdiende het vandaag om te winnen’.

De confrontatie kon vooraf bestempeld worden als een belangrijke wedstrijd om de concurrent een tik uit te delen. Nummer drie Swift had namelijk hetzelfde aantal punten als nummer vier Zwaluwen ’30 (36), maar Swift kon bogen op een beter doelsaldo. Swift moest het vandaag zonder de geblesseerde Teddy Janssen en de geschorste Bilal El Amrani doen. Daarnaast was er sprake van een heuse broedertwist. Swift verdediger Sana Cissé zag zijn twee jaar jongere broertje Bas bij Zwaluwen ’30 in de basis starten als rechtsbuiten. De zon op de achtergrond zorgden voor genoeg ingrediënten om er een mooie wedstrijd van te maken.

20-04-2013Swift-Zwaluwen1

Het werd een wedstrijd van weinig grote kansen. Swift probeerde er voetballend doorheen te komen, maar kreeg het niet voor elkaar om het doel van Roel Tempo veel onder vuur te nemen. Na een kwartier was het Mohammed Bouabgha die als eerste een poging ondernam, maar zijn schot ging recht op Tempo af. Vijf minuten later was het de beurt aan Zwaluwen ’30. Een afgeslagen corner van Mohamed Ajnane kwam opnieuw voor de voeten van Ajnane. Hij maakte ruimte voor een schot, maar deze werd over getikt door Swift keeper Bogdan Constantin. Hierna was het Swift dat het veldoverwicht probeerde om te zetten in een voorsprong. Tijs Boeting kopte over na een voorzet van Hasse Bosboom en Tobias Kuijvenhoven schoot net buiten de zestienmeter recht in de handen van Tempo. De vrije trappen van Tim Steij en Bouabgha leverden weinig gevaar op en een schot van Ferdy Kaleveld van Zwaluwen ’30 werd nog goed gepakt door Constantin. Het gevaarlijkste moment van de eerste helft vond plaats vlak voor rust. Een corner van Robert Molenaar viel bij de tweede paal, waar de bal via aanvoerder Olaf Terhaar voor de voeten van Bosboom kwam. Van dichtbij schoot Bosboom over en niet lang daarna floot scheidsrechter Van Dokkum voor de rust.

20-04-2013Swift-Zwaluwen3

Na rust duurde het niet lang voordat Swift de beste mogelijkheid van de wedstrijd kreeg. Bij een vrije trap van Bouabgha zag arbiter Van Dokkum een overtreding in het strafschopgebied en zonder twijfel werd er een penalty gegeven door de leidsman. Olaf Terhaar nam de taak op zich als aanvoerder en ging achter de bal staan. Helaas voor Swift en hemzelf mikte hij de bal op de paal en daarmee bleef de 0-0 stand gehandhaafd. Vecht zag zijn team na de strafschop weinig kansen meer creëren en dus werd zo’n twintig minuten voor tijd aanvaller Frank van Aartrijk ingebracht. Een paar minuten later kreeg Swift een overwicht in het aantal spelers op het veld. Marley Hasselbaink had in de eerste helft al een gele kaart gekregen en kon een kwartier voor het einde vertrekken dankzij een tweede gele kaart. De tien tegen elf situatie leverde alleen geen grote kansen meer op voor Swift. Zwaluwen ’30 kon stand houden en nam door dit gelijkspel een punt mee naar Hoorn.

Vecht stak zijn teleurstelling na de wedstrijd niet onder stoelen of banken. Vecht: ‘Er was vandaag één ploeg die een overwinning verdiende en dat was Swift. We waren steeds een stapje te laat of kwamen net tekort. In de tweede helft zie je de spelers moe worden, want we hebben wel met krachten gesmeten.’ Desondanks was Vecht trots op zijn ploeg. ‘De jongens hebben heel hard gewerkt en ook goed gevoetbald. Zwaluwen ’30 stond vandaag goed te verdedigen en er stonden twee ploegen tegenover elkaar die niet veel doelpunten tegen krijgen. Daarnaast maken we nog steeds een goede kans op de nacompetitie. Ik ben geen trainer die naar standen en uitslagen gaat kijken. We staan er goed voor en we spelen goed voetbal. Als we dit volhouden, is de nacompetitie absoluut haalbaar voor ons’, aldus een vastberaden Vecht.

Verslag:Wessel Westerhof
Foto’s: John Beckman